Entri kali ini saya tujukan khas untuk usahawan-usahawan, bakal usahawan dan semua yang terlibat dengan industri makanan seperti gerai, restoran, katering dan lain-lain. Untuk itu saya ingin kongsikan sedikit pengetahuan saya mengenai hal-hal remeh-temeh yang sering diabaikan oleh usahawan kita. Hal-hal ini walaupun kecil, boleh menjadi penentu kejayaan perniagaan kita.

Pertama sekali, perkara yang tak terfikir untuk kita buat, selongkar tong sampah di premis perniagaan anda.Secara rasionalnya, usahawan membeli barangan dagangan secara pukal kerana mereka sedar membeli secara pukal sudah tentu akan mendapat harga yang lebih rendah. Tetapi tidak ramai yang sedar, apabila membeli secara pukal, mereka tidak dapat memilih barangan yang dipesan dengan teliti. Ini menyebabkan banyak barang yang dibeli terpaksa dibuang begitu saja. Contohnya, kita membeli sawi 1kg sedangkan 200g daripadanya adalah tangkai yang besar dan keras. Sebelum mula berniaga, kita telahpun kerugian 200g sawi kerana kita membayar harga untuk 1kg dan bukannya 800g. Jadi pastikan kita gunakan segala-gala yang telah dibeli semaksimum mungkin. Kalau carrot tu, potong sehingga betul-betul bahagian tangkai yang tak boleh dimakan. Kalau bawang tu, buang hanya bahagian kulit yang kering dan nipis itu sahaja. Kalau separuh sahaja yang kering, buang separuh kulit sahaja. Mana yang boleh digunakan semula. gunakan sebaik-baiknya. Contohnya, tangkai carrot, batang sawi dan lain-lain boleh dicuci dan direbus bersama stok untuk mendapatkan 2 kelebihan iaitu jimat dan kedua sedap. Ini dipanggil vegetable seasoning dan pasti memberikan kelainan dalam masakan. Jangan la harapkan msg je. Ini bukan mengajar anda menjadi kedekut. Fikirlah, bahan-bahan yang anda hendak buang itu telah anda bayar harganya. Takkan nak buang begitu sahaja. Oleh itu, jika sebelum ini tong sampah anda melimpah dan membuak-buak bermakna sebanyak itulah wang yang telah anda bazirkan. Pastikan lain kali tong sampah anda hanya memuatkan bahan-bahan yang langsung tidak boleh digunakan lagi.

Kedua, ramai usahawan katering yang mendapat tempahan akan melebihkan sedikit hidangannya kerana khuatir hidangannya tidak mencukupi. Perlu diingat, setiap hidangan yang dilebihkan bermakna kita melebihkan kos yang dikeluarkan. Jadi, jika pelanggan menempah hidangan untuk 1000 orang, kita perlu masak hanya untuk 1000 orang. Tidak lebih dan tidak pula kurang. Bawa cukup-cukup 1000 pinggan dan jangan dicuci dan diguna semula sebelum semua pinggan habis digunakan. Sediakan seorang petugas untuk setiap hidangan untuk mencedok makanan supaya kita dapat mengawal hidangan. Ini bermakna apabila habis 1000 pinggan digunakan, selesailah tugas kita menghidangkan kepada 1000 tetamu.

Ketiga, kita mesti tau mengira jumlah bahan yang diperlukan untuk sesuatu masakan. Contohnya jika seorang tetamu memerlukan 200g beras, berapa banyak beras yang diperlukan untuk 1000 tetamu? Itu contoh senang. Cuba yang ini pula. Jika seorang tetamu makan 50g acar rampai, berapa banyak carrot yang diperlukan? Inilah yang sering berlaku kepada pengusaha katering. Nak buat acar, beli bahan sesuka hati. Main agak-agak je. Hasilnya, kadang-kadang terlebih timun, kadang-kadang terlebih carrot sedangkan bahan seperti itu tidak tahan lama dan tempahan bukan datang setiap hari. Akhirnya busuk begitu sahaja.

Keempat, jangan takut untuk menolak tempahan yang tidak menguntungkan. Untuk ini kita mesti tau secara terperinci kos setiap hidangan termasuklah kos upah pekerja, pengangkutan, bahanapi dan lain-lain. Sudah pasti pelanggan akan menawar serendah mungkin dan pada suatu tahap, apabila harga berada pada tahap tidak berbaloi, tolaklah dengan baik. Biarlah pelanggan itu mencari usahawan lain kerana kita tau dengan harga sebegitu, mana-mana usahawan yang menerimanya pasti perniagaannya tidak kekal lama atau paling tidak pun, berada ditakuk yang sama tanpa kemajuan.

Kelima, gunakan hanya resepi yang betul dan direka khusus untuk berniaga atau dengan kata lain, resepi masakan komersial. Memang la sedap jika membuat nasi goreng, kita menambah berbagai-bagai bahan seperti ayam, daging, udang, kerang, fishball dan sebagainya tapi berbaloikah kita menjualnya? Berapa pula harga yang sesuai untuk dijual? Jadi berbaloi-baloilah dalam berniaga. Dengan resepi yang betul, hasilkan masakan yang mempunyai rasa seperti kita menggunakan berbagai-bagai bahan sedangkan bahan yang digunakan amat menjimatkan.

Gambar diatas adalah gambar pelajar-pelajar saya bersama masakan mereka. Pantang diberi pegang kamera. Dipicitnya sesuka hati. Kepada para usahawan, tuntutlah ilmu selagi terdaya. Masih banyak lagi ilmu perniagaan yang kita tak tahu. Sampai mati pun tak akan habis dipelajari.