Setiap hari saya keluar bekerja pukul 7 pagi dan sampai semula di rumah pukul 7 petang. Kalau bertugas hanya sebagai pendidik, bekerja begini memang saya sanggup. Tentulah menggembirakan bila membuat sesuatu yang berasal dari jiwa. Tapi bila terpaksa melakukan sesuatu yang tidak kena dengan jiwa kita, benda yang senang pun boleh menjadi susah. Itulah yang saya rasa sekarang ni. Kadang-kadang saya rasa saya ni seorang pembekal. Kadang-kadang rasa macam kerani. Kadang-kadang rasa macam usahawan yang berwawasan. Suatu ketika dahulu, saya rasa macam seorang engineer dan interior designer. Mujurlah dalam berita baru-baru ini, YB Perdana Menteri Malaysia bercadang untuk mengkaji dalam mengurangkan beban orang macam saya. Berharap sangat akan ada berita baik dalam masa terdekat ni. Kalau ada masa terluang, bolehlah saya menulis resepi yang leceh sikit macam karipap pusing atau lapis ni. Resepi ini ringkas sahaja tanpa sukatan tepat tapi saya harap anda dapat memperolehi konsepnya. Tentulah ada sebabnya mengapa ia begini. Jadi teruskanlah membaca.


Bahan-bahan untuk Karipap Pusar, Pusing atau Lapis
500g Tepung Gandum
150ml Air
100g Minyak Masak
Inti karipap secukupnya. Rujuk Resepi Karipap Komersial dalam Artikel Ilmu Perniagaan Yang Boleh Diperolehi dari Karipap
Minyak untuk menggoreng tenggelam

Cara membuat Karipap Pusar, Pusing atau Lapis
 1. Bahagikan tepung gandum kepada 300g dan 200g dalam mangkuk uli yang berlainan.
 2. Buat doh A. Bahagian tepung  300g dicampurkan dengan air sedikit demi sedikit sehingga mendapat doh yang sedikit lembut, licin dan tak melekat. Kurangkan atau lebihkan air jika perlu.
 3. Buat doh B. Bahagian tepung yang kedua, dicampurkan dengan minyak masak juga secara sedikit demi sedikit sehingga boleh dikepal dan tidak pecah apabila dicanai. Tambah atau kurangkan minyak jika perlu.
 4. Bahagikan doh pertama kepada beberapa bahagian sama saiz lebih kurang 30g setiap satu. Jadikan bentuk bebola. (Gambar 1)
 5. Doh yang kedua juga dibahagikan kepada beberapa bahagian supaya sama banyak dengan bilangan bebola doh yang pertama. Jadikan bentuk bebola juga. (Gambar 1)
 6. Ambil satu doh A dan leperkan sedikit. Ambil doh B dan bungkus menggunakan doh A supaya doh B berada ditengah-tengah bebola yang besar. (Gambar 2)
 7. Buat sehingga semua bebola doh A dan B habis.
 8. Ambil satu doh bebola besar tadi, canai membujur setebal ½ - 1 cm.(Gambar 3)
 9. Kemudian, gulungkan menjadi sebatang doh yang pendek. (Gambar 4)
 10. Canai lagi doh yang dah digulung tadi kemudian gulung lagi menjadi sebatang doh yang pendek semula. (Gambar 5 dan 6)
 11. Potong dua doh menggunakan pisau. Akan kelihatan lingkaran pusaran dibahagian tengah. (Gambar 7 dan 8)
 12. Ahkir sekali canai doh dengan pusaran berada diatas menjadi leper dan lebar setebal lebih kurang 3mm. (Gambar 9)
 13. Masukkan inti karipap ditengah, lipat dua dan kelim seperti biasa. (Gambar 10 dan 11)
 14. Siapkan sehingga habis semua doh menjadi karipap dan bolehlah digoreng dengan minyak yang banyak atau terus disejukbekukan. (Gambar 12)

Tip Masakan Komersial
 1. Konsep karipap pusar yang saya praktikkan adalah mudah. Apabila karipap digoreng, lapisan doh yang menggunakan minyak akan berpecah dan bercampur dengan minyak gorengan. Yang tinggal hanyalah lapisan doh yang menggunakan minyak yang nipis dan rangup.
 2. Ada resepi yang menggunakan sedikit minyak atau majerin untuk doh A. Tujuannya adalah supaya karipap lebih rapuh dan rangup. Jarang sekali saya menggunakan kaedah ini kecuali jika saya ingin membuat karipap pusar dengan kulit yang tebal. Jika lapisannya sudah cukup nipis, ia sudah cukup rangup dan tak perlu dicampurkan minyak lagi. Mencampurkan minyak hanya akan menyebabkan karipap lebih muak. Pusaran karipap yang dah digoreng juga banyak menyimpan minyak jadi tiada sebabnya saya perlu menggunakan minyak lagi.
 3. Setiap satu doh A dan doh B, anda akan mendapat 2 keping karipap pusar. Tujuannya supaya setiap kulit karipap yang di canai akan mendapat bahagian hujung dan bahagian pusar. Bahagian pusar, apabila digoreng akan kembang membentuk lapisan manakala bahagian hujungnya pula melindungi karipap dari dimasuki minyak. Jika anda membahagikan doh kepada 3 dalam step 11, akan menyebabkan bahagian tengah mempunyai 2 bahagian pusar. Ini menyebabkan minyak boleh meresap sehingga ke bahagian inti apabila digoreng.
 4. Mungkin anda perlu melakukan beberapa kali eksperimen untuk mendapatkan hasil yang memuaskan kehendak dan selera anda. Mencanai doh terlalu nipis menyebabkan lapisan menjadi terlalu nipis. Hasilnya doh A dan doh B bercampur dan tak dapat dipisahkan lagi ketika digoreng. Begitu juga jika anda melakukan proses mencanai dan menggulung beberapa kali lagi. Jadi sentiasa mengambilkira hasilnya sebelum meneruskan membuat karipap. Cuba goreng sekeping dahulu untuk melihat hasilnya.
 5. Sewaktu mencanai doh untuk kali terakhir sebelum dimasukkan inti, canai dalam keadaan menyerong supaya lapisan boleh terbuka sewaktu digoreng. Anda akan faham jika anda melihat dan melakukan sendiri.

p/s Dah beberapa kali artikel karipap pusar ni tertangguh. Maaflah jika kurang jelas dan kelam-kabut.