Assalamualaikum sahabat,

Ebook 1 - Beef Steak, Lamb Chop, Chicken Chop, Fish & Chip, 4 jenis sos utama termasuk black pepper sauce serta 2 salad dressing dengan kaedah paling cepat, mudah, murah dan menguntungkan.

Ebook 2 - Hidangan pengiring berasaskan kentang yang paling popular dalam masakan barat.

Ebook 3 - Kek coklat moist yang sangat menjimatkan dengan rasa yang hebat. Boleh dibakar atau dikukus. Boleh juga dijadikan cupcake atau dimasak dalam bekas plastik serta homemade ganache yang unik.

Ebook 4 - Kek Buah-buahan yang lemak dan kaya dengan buah-buahan tetapi dihasilkan dengan kos yang minima. Bertahan sehingga 1 bulan walaupun tanpa pengawet atau dimasukkan dalam peti sejuk.

Ebook 5 - Kek Keju yang mudah di pelbagaikan serta sangat eksklusif sedangkan kos yang digunakan sangat kecil. Keuntungan maksima untuk dijadikan produk jualan.

                                         1 PERCUMA 4! Berminat? Sila klik disini.  

Showing Tag: "fondant" (Show all posts)

Kek Baju Kurung Merah Jambu

Posted by Norasikin Basri on Monday, November 4, 2013, In : Sembang-sembang dan tip masakan 

Perkara pertama yang perlu dilakukan dalam setiap apa yang ingin kita usahakan adalah merancang. Perancangan yang saya maksudkan adalah perancangan yang teliti agar segala-galanya berjalan dengan lancar. Bukan sekadar duduk berbincang dan berfikir. Perlu meneliti segala sumber yang ada agar kita dapat lakukan mengikut kemampuan kita. Apa gunanya merancang design kek yang hebat sedangkan kia tak mempunyai peralatan yang diperlukan. Itulah yang saya lakukan untuk membuat Kek Baju Kurung Merah J...

Continue reading ...
 

Gubahan Hantaran Perkahwinan Kek Coklat Bentuk Baju Melayu Peach

Posted by Norasikin Basri on Monday, April 9, 2012, In : Sembang-sembang dan tip masakan 


Kek coklat moist ini tempahan dari orang kampung saya untuk hantaran perkahwinan anak perempuannya. Kek dengan tema baju melayu memang sesuai untuk gubahan hantaran perkahwinan. Konsep gubahan hantaran sekarang memang begitu. Kalau dulu barang-barang hantaran disusun dalam dulang seperti rupa asalnya cuma dihias dengan bunga-bungaan agar kelihatan cantik. Kini semuanya sudah berubah. Kek dibuat menyerupai baju melayu manakala baju melayu digubah menyerupai kek. Alahai...

Gambar Kek Gubahan Han...


Continue reading ...
 

Menghias Cupcake dengan Model Fondant Angry Bird

Posted by Norasikin Basri on Thursday, March 1, 2012, In : Sembang-sembang dan tip masakan 


Boring betul masa tangkap gambar cupcake coklat angry bird ni. Berpuluh-puluh keping yang saya ambil, hanya beberapa je yang sedikit elok. Ntah apa la sakitnya kamera saya tu. Baru 2 tahun pakai, dah meragam. Mungkin banyak sangat wap makanan masuk dalam kamera tu kot. Memang kamera tu bekerja keras untuk saya. Setiap hari beratus-ratus keping gambar yang saya tangkap dan kebanyakkanya dari jarak sangat dekat. Sekarang memang tak boleh nak beli kamera yang baru. Setakat ni, kena bersabar je d...


Continue reading ...
 

Kek Coklat Moist Angry Bird

Posted by Norasikin Basri on Monday, February 27, 2012, In : Sembang-sembang dan tip masakan 

Tak tahu lah apa yang sibuk sangat sehingga tak sempat nak update blog. Dah berkeping-keping resepi dan gambar saya sediakan namun selalu kesuntukan masa. Saya akan paparkan sedikit demi sedikit dalam blog ini. Kalau anda tak mahu ketinggalan resepi menarik yang akan saya paparkan, sila tinggalkan email dalam borang feedburner di sebelah kanan atas blog ini. Setiap resepi baru yang saya update dalam blog ini akan terus ke email anda. Jadi hari ini kita cuma dapat tengok gambar kek angry birds...


Continue reading ...
 

Gambar Kek Hantaran Perkahwinan

Posted by Norasikin Basri on Thursday, October 13, 2011, In : Sembang-sembang dan tip masakan 


Hampir terlupa pula saya pada gambar kek hantaran perkahwinan adik yang masih saya simpan. Gambar kecilnya saya pernah paparkan pada entri Gambar Gubahan Hantaran Perkahwinan Adik beberapa minggu lepas. Rasa sayang pulak kalau tak dimasukkan dalam blog ini. Mana la tau suatu hari nanti berguna untuk saya atau mungkin juga untuk pembaca blog ini nanti.


Gambar diatas sekali adalah kek asal sebelum di tambahkan bunga dan dimasukkan kedalam kotak. Saya menggunakan kek coklat moist dan dibaluti f...


Continue reading ...
 

Chocolate Cupcake dengan Hiasan Fondant 3d

Posted by Norasikin Basri on Thursday, October 6, 2011, In : Ciri-ciri Masakan Barat 


Semenjak dua menjak ni saya rasa menghias kek menggunakan fondant nampak lebih senang. Tak perlu menggunakan sebarang peralatan khusus. Hanya berbekalkan pengalaman bermain dengan tanah liat sewaktu kecil dahulu. Namun begitu bukanlah keseluruhannya saya hias dengan fondant sebab saya tahu, kanak-kanak bukan suka makan fondant. Jadi buttercream tu sangat penting. Fondant, saya cuma gunakan untuk dijadikan bentuk-bentuk tertentu yang menarik hati kanak-kanak. Gambar-gambar cupcake dalam entri ...


Continue reading ...
 

Kek Coklat Moist dengan Hiasan Tema Perkhemahan

Posted by Norasikin Basri on Monday, August 15, 2011, In : Resepi Masakan Barat 


Hari ini saya tak mahu tulis banyak-banyak. Cukup la dengan gambar-gambar kek coklat moist yang say hasilkan baru-baru ini sebagai rujukan saya akan datang. Harap ada kebaikkan untuk anda juga. Resepi sila rujuk ebook-ebook saya.




Continue reading ...
 

Kek Coklat Moist Tema Kereta

Posted by Norasikin Basri on Wednesday, July 27, 2011, In : Sembang-sembang dan tip masakan 

Rasa syok pulak keluarkan gambar kek yang saya buat dalam blog ini. Lepas ni kalau ada lagi kek-kek berhias yang saya buat, saya akan paparkan disini. Tujuan utamanya sebagai rujukan saya untuk menghias kek-kek yang akan datang.

Saya juga berharap agar gambar-gambar hiasan kek disini dapat memberikan sedikit idea untuk anda menghias kek. Ok tak hiasan tepi yang saya buat dengan tangan yang tergigil-gigil? Bila la tangan ni nak mahir agaknya.

Kek ini menggunakan buttercream dengan sedikit f...


Continue reading ...
 

Jadilah prihatin, pastikan anda dikelilingi benda-benda yang halal.

Posted by Norasikin Basri on Tuesday, May 24, 2011, In : Sembang-sembang dan tip masakan 

Isu makanan kita dicemari bahan haram bukan baru dinegara kita. Setiap minggu, setiap bulan pasti ada isu ini dibangkitkan dan boleh dibaca diakhbar. Sikap kita yang terlalu bergantung kepada orang asing untuk membuat makanan kita antara penyebab mengapa isu ini seolah-olah tiada kesudahan. Tidak sepatutnya kita mengharapkan mereka memahami pantang larang kita kerana mereka tak akan cuba memahaminya. Pada mereka, asalkan tiada anjing tiada babi, makanan dikira halal. Padahal, tempat mereka me...


Continue reading ...
 

C.I.N.T.A. | Chocolate Cupcake

Posted by Norasikin Basri on Friday, December 24, 2010, In : Resepi Masakan Barat 

Chocolate cupcake atau kek cawan coklat ini saya buat khas untuk santapan tontonan birthday blog yang pertama. Walaupun cuma sebagai tontonan, jangan ingat cupcake itu palsu. CH itu bermakna blog cahayacinta.com yang akan menyambut ulangtahun yang pertama. Harap dia dapat menatap gambar chocolate cupcake yang menyelerakan itu sehingga kenyang.

Kenapa ada C.I.N.T.A. pula dalam tajuk tu? Haaaa. ini la yang saya nak cerita sikit. Bukan cinta pertama, bukan juga cinta kedua tapi cinta ketiga.

S...


Continue reading ...
 
 

RESEPI PERCUMA SETIAP HARI 

Masukkan email anda:

 

PENAJA RESEPI MASAKAN BARAT

 

CARI RESEPI KOMERSIAL DISINI 

 

RAKAN BLOG MASAKAN KOMERSIAL


IKUTI SAYA DI SINI 

 

PERBINCANGAN RESEPI TERKINI 

 

RESEPI-RESEPI UNTUK BERNIAGA 

 

PENULIS BLOG RESEPI DAN EBOOK 

Ilmu untuk dikongsi


Norasikin Basri Saya bekerja sebagai seorang tenaga pengajar yang khusus dalam bidang masakan. Saya membuat blog ini agar saya dapat berkongsikan segala ilmu yang saya ada terutamanya dalam bidang masakan dan tidak terhad kepada masakan barat. Saya tidak suka orang menghubungi saya hanya untuk meminta resepi itu dan ini. Pada saya bidang masakan ini luas. Tak semestinya tahu resepi sahaja seseorang itu akan pandai memasak. Tak semestinya tahu memasak sahaja, masakannya akan sedap. Saya memasak dengan sepenuh perasaan dan kasih sayang. Itulah yang saya amalkan selama ini. Anda akan memahami maksud saya sekiranya anda terus mengikuti blog ini.
Blogged.my
 
Related Posts with Thumbnails
 
Make a Free Website with Yola.