Pernah suatu ketika dahulu, saya terlupa order bahan mentah untuk mengajar anak murid saya menyediakan sos untuk chicken chop dan steak. Sepantas kilat saya terfikir untuk menggunakan sos segera. Saya segera mendapatkan sos dalam bentuk serbuk. Seingat saya berjenama knorr. Memang mudah melakukannya. Hanya campurkan dengan air dan dididihkan sahaja. Rasanya boleh tahan jugak. Menepati juga citarasa barat. Cuma harganya yang membuatkan saya rasa tak berbaloi untuk tujuan komersial. Mungkin ada gerai masakan barat yang menggunakan sos segera sebab macam pernah saya singgah ke gerai yang menyediakan masakan barat yang mempunyai rasa sos yang sebegitu. Mungkin penggunaan sos segera antara penyebab harga masakan barat di gerai tersebut lebih tinggi dari kebiasaan.

Sewaktu memilih sos segera yang digunakan, saya terpandang berbagai-bagai jenis sos jenama lain. Ada dalam bentuk paste, ada yang ready to use dalam botol tetapi yang pasti kebanyakkannya diimport dari luar negeri. Buatan Malaysia yang ada pun cuma sos black paper dalam botol ready to use yang bercitarasa malaysia. Saya pernah juga rasa sos buatan Malaysia ni. Mungkin bahan-bahan sos ini sama dengan sos cili biasa cuma cili digantikan dengan lada hitam sahaja.

Kemudian saya terfikir, alangkah baiknya kalau sos dari Panduan dan Resepi Masakan Barat ini dapat saya komersialkan. Tak kiralah dalam bentu apapun sama ada serbuk, paste atau ready to use. Dengan ciri-ciri masakan barat sebenar, kos bahan mentah yang minimum, tak mustahil sos ini dapat dijual dengan harga yang lebih rendah berbanding yang diimport. Hanya perlu sedikit kajian untuk menjadikannya dalam bentuk serbuk, paste atau ready to use yang tahan lebih lama. Malangnya saya tidak mempunyai kapasiti untuk melakukannya. Saya mungkin lebih sesuai menjadi pengajar masakan berbanding usahawan. Kalau ada syarikat yang berminat untuk melakukan usahasama, sudah pasti saya pertimbangkan.

Kepada anda yang pernah mendapatkan Panduan dan Resepi Masakan Barat, fikir-fikirkanlah cadangan saya ini. Saya juga tumpang gembira jika anda dapat menjadikan resepi ini suatu produk segera yang berkualiti tinggi yang boleh diimport ke luar negara. Kerajaan Malaysia sentiasa sudi membantu mana-mana usahawan yang berani dan berwawasan tinggi.