Salam Maal Hijrah dan Selamat Tahun Baru untuk umat Islam seluruh dunia. Juga kepada sahabat-sahabat dan pengunjung Blog Resepi Masakan Barat Komersial. Semoga anda sentiasa dilindungi Allah sentiasa. Kepada yang sedang bergembira bercuti di kampung atau melancong ke tempat-tempat menarik, saya harap anda dalam keadaan selamat dan dapat menjaga diri untuk mengelak dari sebarang malapetaka.


Selagi SPM masih belum tamat, saya tak rasa saya dapat kemana-mana. Mana la tau jika ada aral melintang yang menyebabkan saya tak dapat pulang semula ke bandar. Sekarang ni pula musim banjir. Saya tak mahu la disebabkan saya, ramai pelajar yang terpaksa dikuarantin kerana peperiksaan tak dapat dijalankan tepat pada waktunya. Sekarang ni pun saya terpaksa menjaga makan untuk mengelakkan sebarang masalah kesihatan.


Bagi yang berkemampuan, bawalah anak-anak bersiar-siar dimusim cuti sekolah ni. Kesian mereka. Sepanjang tahun bertungkus-lumus belajar. Sekarang masanya mereka berehat seketika, menyegarkan fikiran untuk bersedia menerima ilmu yang baru tahun hadapan. Bagaimanapun, janganlah sehingga tahap membazir. Lebih baik pergi tempat yang boleh memberikan ilmu baru kepada mereka. Kalau setakat Legoland atau tempat-tempat rekreasi dibandar, lebih baik tak payah. Pilihlah tempat yang nyaman, segar dan sesuai untuk berehat.


Oleh sebab saya tak dapat pergi jauh, tempat seperti Popular Mega Bookfair atau perpustakaan je la tempat yang dapat saya tuju. Boring-boring, saya berenang di kolam renang awam untuk menghilangkan lenguh-lenguh di badan. Gambar-gambar diatas adalah gambar lawatan ke sebuah kilang otak-otak dan keropok lekor berhampiran rumah saya. Manual je semuanya tapi banyak juga pengeluarannya.