Dulu saya pernah mengeluarkan artikel mengenai Resepi Seafood Tempura. Waktu itu saya menggunakan resepi yang lebih jimat dan sesuai untuk pengeluaran komersial berskala besar. Kali ini, resepi udang tempura menggunakan kaedah yang dipakai di hotel-hotel ternama. Chef-chef hotel memang tak mengambil kira mengenai kos sangat. Pelanggan-pelanggan mereka bukan pernah tanya harga pun. Mintak bil, terus gesek je kad kredit. Yang penting, dia nampak makanan tu menarik, dia rasa makanan tu sedap, dia bau makanan tu harum dan dia selesa berada di sana. 

Tiada yang menghalang anda dari beramal. Sebarkanlah mengenai bahaya kanser payudara kepada semua. Klik Disini

Udang tempura menggunakan kaedah menggoreng minyak banyak dalam kategori memasak dengan haba kering. Untuk kaedah ini, kualiti makanan ditentukan dengan beberapa ciri iaitu resapan minyak yang paling minimum, kehilangan lembapan yang paling sedikit, warna kuning keemasan yang menarik, permukaan salutan luar yang rangup dan tiada rasa yang ditinggalkan oleh minyak gorengan.Bahan-bahan untuk Resepi Udang Tempura
1 kg Udang Bersaiz Besar
3 bj Telur A
400g Tepung Pelbagai Guna
1 cmb Air Sejuk Berais
1 cmt Garam
Secubit Lada Sulah
1 L Minyak MasakCara Membuat Udang Tempura
 1. Udang di buang kepala, kulit, kakinya dan hanya tinggalkan ekornya sahaja. Belah belakang untuk mengeluarkan kotoran. Cuci bersih kemudian kelar bahagian bawahnya agar udang tidak bengkok.
 2. Campurkan telur, air berais, tepung, garam dan lada sulah dan gaul menjadi batter.
 3. Panaskan minyak masak lebih kurang 180˚C.
 4. Pegang ekor udang, celupkan keseluruhannya dalam batter. Masukkan udang kedalam minyak panas tanpa melepaskan ekornya. Gerakkan perlahan-lahan didalam minyak panas sehingga batter  mengeras baru dilepaskan.
 5. Goreng sehingga kuning keemasan dan rangup.
 6. Hidangkan panas-panas bersama sos yang digemari.Tip Masakan Komersial
 1. Kualiti udang paling penting dalam masakan ini yang akan menentukan rasa udang tempura yang enak. Pilih udang yang segar dimana isinya masih padat, kepalanya masih kukuh dan tiada sedikitpun kemerahan pada mana-mana bahagian tubuhnya.
 2. Gunakan apa-apa udang yang anda suka asalkan besar sama ada berkulit nipis atau tebal. Antara udang yang terbaik adalah udang galah dan udang harimau.
 3. Chef dihotel menggunakan telur yang banyak untuk tempura mereka kerana ia mudah dan sedap. Sudah pasti kurang menjimatkan. Untuk resepi tempura tanpa telur dan lebih menjimatkan, rujuk Resepi Seafood Tempura. Gabungan kedua-dua resepi ini akan menjadikan ilmu masakan anda lebih mantap.
 4. Air berais digunakan kerana menjadikan tempura lebih rangup. Air yang sejuk, molekulnya lebih rapat Tak de la nampak sangat perbezaannya untuk orang yang gelojoh. 
 5. Tujuan udang digerakkan didalam minyak dengan memegang ekornya adalah supaya udang kekal lurus. Setelah batter mengeras, ia tak akan bengkok lagi. Selain itu, chef di Jepun menggunakan cara yang sama agar batter menghasilkan juraian yang panjang dihujungnya. Kita di Malaysia memanggilnya sebagai kerak atau renyah. Di Indonesia dipanggil kremes. Apa pun sebutannya, juraian yang rangup ini menjadi keistimewaan tempura di Jepun.
 6. Udang mengecut sangat cepat apabila dipanaskan. Oleh itu, ia tak boleh digoreng terlalu lama kerana cecair dalam udang akan keluar. Hasilnya isi udang kecut dan yang tinggal hanya tempuranya sahaja. Salutan tempura membantu mengurangkan masalah ini. Pastikan batter dibancuh cukup pekat dan udang disalut keseluruhannya.
 7. Udang tempura sedap dihidang bersama sos cili yang manis. Istimewa juga dihidang bersama sos cili thai. Paling sedap tentulah sos cili buatan sendiri dimana anda boleh sesuaikan rasanya untuk setiap jenis masakan.

p/s : Apa bezanya shrimp dengan prawn? Buat sakit kepala je omputeh ni. Mcm squid dengan cuttlefish je kot