Sebelum ni saya dah bercerita mengenai sos asas putih yang pertama iaitu sos bechamel. Perbezaan yang paling ketara ialah, sos veloute menggunakan stok putih iaitu rebusan ayam, ikan, lembu atau sayuran yang jernih. Sos veloute juga tak menggunakan sebarang herba masakan barat. Kalau nak tau sos bechamel menggunakan bahan dan herba apa, sila klik Resepi Sos Bechamel | Sos Asas Putih 1. Dengan sedikit penambahan bahan, sos veloute boleh menghasilkan sos-sos lain dan yang paling popular adalah sos cendawan. Sos ini sesuai untuk hidangan ayam, daging dan ikan. Tak usah banyak cerita lagi, saya pun tengah sibuk sekarang ni. Baik kita terus kepada resepinya.

Bahan-bahan untuk Sos Veloute
30g tepung gandum
30g mentega
1/2L stok putih
Sedikit garam

Cara membuat Sos Veloute
  1. Panaskan mentega sehingga cair.
  2. Masukkan tepung gandum dan kacau dengan pantas sehingga roux yang berketul-ketul.
  3. Masukkan stok putih dan kacau lagi sehingga pekat dan licin.
  4. Jika sos masih berketul-ketul, biarkan menjadi suam sebentar. Masukkan kedalam pengisar dan kisar sehingga halus.
  5. Masak lagi sehingga pekat.
  6. Perasakan dengan garam.
  7. Hidangkan dalam bekas yang sesuai.

Tip Masakan Komersial

  1. Saya paling suka sos ini kerana cara membuatnya sangat mudah dan tidak cerewet. Pada asalnya, tiada pengisar digunakan. Sos ini harus ditapis menggunakan kain maslin. Oleh kerana teknologi bidang masakan bertambah maju, lebih baik gunakan pengisar. Lagipun kita akan mendapat sos yang lebih banyak tanpa pembaziran.
  2. Kedua yang menyebabkan saya suka sos ini kerana saya amat menggemari Cream of Chicken Soup. Hanya perlu taburkan sedikit serbuk lada hitam. Juga boleh digunakan untuk membuat Cream of Mushroom Soup sekiranya sos veloute anda menggunakan stok sayuran. Tak perlu la ke pizza hut lagi.