Kalau di Indonesia, sate lilit memang terkenal tapi yang ingin saya bincangkan ini adalah masakan thai. Oleh kerana masakan thai ini tidak menggunakan rempah-rempah sate seperti ketumbar, jintan dan lain-lain, jadi ia lebih sesuai dipanggil ayam grill berbanding sate. Hidangan Thai memang banyak menggunakan herba-herba yang wangi. Begitu juga dengan sate lilit serai ini. Apa sahaja herba-herba wangi yang sering digunakan dalam masakan thai, semuanya sesuai untuk hidangan ini. Lebih harum lebih menyelerakan apabila di panggang. Apa salahnya mencuba hidangan yang sedikit leceh semata-mata untuk santapan insan yang tersayang.

Bahan-bahan untuk Sate Lilit Serai
1 biji lada merah cincang
400g isi ayam
1 bj putih telur
2 cmb daun bawang cincang
2 cmb daun ketumbar cincang
2 cmb lobak merah cincang
1 cmt sos ikan
1/2 cmt garam
secubit lada sulah
1 cmb tepung jagung
5 btg serai
sedikit minyak masak untuk mengrill

Cara membuat Sate Lilit Serai
  1. Ayam dicincang halus atau dikisar sahaja bersama putih telur.
  2. Gaulkan semua bahan kecuali serai sehingga sebati.
  3. Bahagikan kepada 10 bahagian.
  4. Serai dibelah dua. Kepalkan satu bahagian adunan dan lillitkan pada serai.
  5. Renjiskan sedikit minyak pada ayam dan grill diatas bara api sederhana sehingga masak. (lebih kurang 2 minit)
  6. Hidangkan bersama sos cili.


Tip Masakan Komersial

  1. Telur putih berfungsi untuk mengikat protin ayam supaya tidak terlerai sewaktu dimasak. Masukkan telur sedikit demi sedikit sekadar mencukupi untuk memudahkan ayam dikepal.
  2. Tepung jagung juga bertindak untuk mengelakkan ayam dari terlerai tetapi ia menyebabkan isi ayam lebih kenyal jika terlebih. Tidak menggunakan tepung jagung juga baik cuma, tepung jagung lebih murah berbanding telur ayam. Kombinasi telur ayam dan tepung jagung adalah kaedah yang terbaik dan lebih menjimatkan untuk tujuan komersial.
  3. Serai dibelah dua supaya segala aromanya dapat meresap kedalam ayam. Anda boleh menambah herba seperti daun limau purut, lengkuas untuk menjadikan masakan lebih wangi dan menyelerakan.
  4. Cuba juga resepi sos cili saya yang mudah dan ringkas untuk dimakan bersama sate ayam lilit serai ini.