Ada yang memanggil kuih ini dengan nama rendang kasturi. Saya tak tahu sejarah kuih ini tapi saya tahu sifat-sifat kuih ini yang menjadikannya kegemaran ramai rakyat Malaysia. Pertama, rasa lemak kacang hijau mestilah asli. Kedua, kulit sadurannya mesti garing dan rangup walaupun setelah sejuk. Ketiga, rasa manis dan masin perlu seimbang dan keempat, tekstur bahagian dalam kuih kasturi hendaklah lembut dan tidak terlalu bersedai.

Bagi pengusaha kuih tempatan, sudah pasti mereka menggemari kuih ini kerana mereka tidak perlu mengeluarkan kos yang besar untuk menghasilkan kuih yang menjadi kegemaran ramai. Cukup dengan hanya menggunakan teknik yang betul dan mereka akan mendapat keuntungan yang maksimum.


Bahan-bahan diperlukan
600g kacang hijau
200g gula pasir
1 cwn tepung ubi kayu
1 cmt garam halus

Bahan-bahan batter
300g tepung gandum
1 cmb tepung beras
1 cmt serbuk kunyit
1/2 cmt garam
500g air

1 L Minyak masak untuk mengoreng

Cara membuatnya

  1. Cuci dan rendam kacang hijau semalaman antara 6 - 8 jam.
  2. Rebus dengan air yang banyak sehingga benar-benar empuk. Tuskan dan sejukkan
  3. Setelah sejuk campurkan gula, garam, tepung ubi kayu dan gaul rata sambil meramas-ramas sedikit.
  4. Kepalkan adunan dan bentukkan. Jika adunan terlalu berderai, campurkan sedikit air.
  5. Sediakan batter dengan mencampurkan semua bahan batter kemudian, masukkan air sedikit demi sedikit sambil dikacau. Dapatkan tekstur yang halus dan boleh menyaluti kuih dengan nipis.
  6. Celup kuih yang telah dibentuk dan goreng dengan minyak yang banyak sehingga garing.

Tip masakan penting

  1. Menggunakan kelapa parut dam adunan memang menjadikan kuih kasturi lebih lemak malah isinya lebih gebu. Suatu ketika dahulu memang berbaloi menggunakannya tetapi sekarang harga kelapa sangat tinggi dan tidak sesuai lagi menjadi penyedap kuih. Hanya sesuai menjadi bahan utama kuih sahaja. Namun begitu, jika ingin menggunakan kepala, anda boleh mencampurkan tidak melebihi 50%.
  2. Untuk mendapatkan kulit yang garing, anda perlu menggoreng dalam minyak yang betul-betul panas dimana kuih akan timbul dalam 2 atau 3 saat selepas dimasukkan. Kecilkan api setelah kuih dimasukkan untuk mengelakkan hangus. Kalau kuih serta-merta hangus selepas kuih dimasukkan, ini bermakna minyak terlalu panas.
  3. Boleh menggunakan beberapa titik air kapur dalam batter untuk mendapatkan sadur yang garing dengan cara mudah tetapi air kapur akan menyebabkan batter yang mengandungi kunyit berubah warna menjadi merah. Jadi jangan gunakan serbuk kunyit dalam batter.
  4. Jika kuih tidak timbul sewaktu menggoreng, ini disebabkan minyak yang tidak cukup panas atau adunan kacang hijau terlalu besar dan tebal. Cuba sesuaikan saiznya. Mungkin juga disebabkan oleh kandungan air yang terlalu banyak dalam adunan kacang hijau menyebabkan kuih menjadi padat dan berat. Menggunakan kelapa parut boleh mengatasi masalah ini.

Jangan hanya berniaga kuih kasturi je. Mesti disertakan dengan karipap dan kuih lapis komersial. Baru lengkap gerai kuih bervariasi.