Bagi penggemar ulam-ulaman dan sayur-sayuran macam saya, bebotok atau botok-botok sering menjadi pilihan dalam jamuan bersama keluarga. Hidangan ini termasuk dalam kategori pembuka selera dimana penggunaan ikan dalam bebotok berfungsi sebagai perencah atau pemberi rasa untuk ulam-ulaman. Oleh itu, kalau makan bebotok, jangan hanya makan ikannya sahaja atau jangan merungut jika ikannya terlalu sedikit sedangkan ulam-ulaman pula banyak. Ulam-ulaman itulah yang seharusnya dimakan. Kini terdapat bebotok segera yang disejukbeku berada dipasaran. Seperti yang saya katakan, produk ini akan terdapat banyak ulaman-ulaman kerana mereka menjual pembuka selera dan bukan lauk-pauk. Sebenarnya harga ulam-ulaman ini jauh lebih mahal dari harga ikan itu. Nak tau kenapa? Mari baca resepinya.


Bahan-bahan  untuk Bebotok Ikan Tenggiri
1 kelar Ikan Tenggiri Bunga
1 cmb Rempah Kari
½ bj Bawang Besar
2 ulas Bawang Putih
50 ml Santan Pekat
1 hiris Halia
1 hiris Lengkuas
1 btg Serai kecil
½ cmt Asam Jawa Tanpa Biji
½ cmt Gula Pasir
Secubit Garam
Pucuk Ubi
Daun Kesum
Daun Bebuas
Pucuk Mengkudu
Daun Kaduk
Daun Selasih
Pucuk Puding Semangkuk
Pucuk Puding Teh
Daun Sekentut
Daun Kunyit Muda
Daun Pisang untuk membungkus


Cara membuat Bebotok Ikan Tenggiri
 1. Kisar bawang besar, bawang putih, halia, lengkuas dan serai dengan air yang minimum.
 2. Gaulkan bahan kisar bersama santan dan rempah kari sehingga mendapat pes. Jangan lupa garam dan gula..
 3. Layurkan daun pisang supaya mudah dilipat dan bentangkan lebar-lebar.
 4. Aturkan daun ulam-ulaman berlapis-lapis seluruh daun pisang. Letakkan daun yang lebar dibahagian bawah.
 5. Sapukan separuh pes perencah dan letakkan ikan tenggiri ditengah-tengah
 6. Letakkan separuh lagi pes perendah diatas ikan tenggiri.
 7. Lipat ulam-ulaman terlebih dahulu padat-padat menutupi seluruh ikan tenggiri dan pes perencah.
 8. Barulah dilipat daun pisang membungkus ulam-ulaman tadi.
 9. Kukus bebotok dalam pengukus selama setengah jam atau sehingga ikan masak bergantung kepada saiz bebotok.
 10. Hidangkan panas-panas untuk jamuan makan tengah hari atau malam.


Tip Masakan Komersial
 1. Gunakan segala jenis daun ulam-ulaman yang anda jumpa. Lagi banyak lagi bagus. Negara kita kaya dengan ulam-ulaman. Kalau dapat yang wangi lagi bagus. Daun yang biasa digunakan dalam nasi ulam semuanya boleh seperti daun ulam raja, daun selom, cemumak, tebengau, lemuni, putat kedun, pucuk gajus, cekur, pegaga, keman, pucuk betik dan sebagainya.
 2. Boleh gunakan daun ulaman yang lebih lebar menggantikan daun pisang untuk membungkus. Rasanya memang tak menjadi masalah mencari daun pisang berbanding daun ulam-ulaman yang lain. Lipatlah bagaimana cara sekalipun selagi kemas dan tidak terburai. Bungkus seperti tapai lebih menarik. Lipat empat segi pun kemas dan lebih mudah disejukbakukan.
 3. Saya tak gemar menumis pes perencah bebotok seperti beberapa negeri lakukan. Ulam-ulaman ini sangat berkhasiat dan mempunyai nilai-nilai perubatan jadi tanpa menumis bebotok menjadi lebih berkhasiat.
 4. Ada juga yang menghiris kecil ulam-ulaman yang mempunyai daun kecil sebelum digaulkan bersama pes perencah. Ini menjadikan perencah lebih berperisa. Terpulang kepada anda yang mana lebih senang dan sedap.
 5. Bagi yang sukakan lemak, mereka menambahkan santan pekat. Ada yang menambahkan kerisik dan ada juga yang menambahkan kedua—duanya. Tak cukup dengan itu mereka merebus bebotok bersama santan cair ada yang sehingga melebihi 2 jam. Secara komersial, resepi diatas sudah memadai, sedap dan menjimatkan. Harga ulam-ulaman pun dah cukup tinggi apalagi sekarang ini sangat sukar dicari. Tak ramai yang berminat membeli bebotok melebihi RM10 sebungkus. Jika untuk makan sendiri, buatlah sehabis sedap sehingga puas hati. Jika untuk dijual, berpada-padalah.
 6. Menghancurkan ikan sebelum digaulkan bersama perencah juga baik dan jelas menunjukkan hidangan ini adalah berkonsepkan sayur-sayuran. Anda boleh mencincang isi ikan atau merebus atau menggoreng dahulu ikan tersebut sebelum dihancurkan menggunakan garfu.
 7. Bebotok boleh disejukbekukan dan bertahan sekurang-kurangnya 6 bulan. Selepas dikukus, sejukkan sebentar, bungkus dalam bekas plastik dan terus disejukbekukan. Sebelum menghidang, kukus dahulu untuk menyahfrost dan memanaskan bebotok.
 8. Kalau berani, boleh ubahsuai mengikut selera setempat. Jadikan ia lebih pedas atau gunakan rempah lain seperti beriani dan lain-lain. Rajin-rajinlah bereksperimen dan menyelami selera penduduk Malaysia dan antarabangsa untuk memajukan bisnes sehingga keperingkat yang lebih tinggi.