Assalamualaikum sahabat,

Resepi Lempeng Batak Gebu

Posted by Norasikin Basri on Tuesday, September 26, 2017 In : Tips dan Resepi Malaysia 


Bagi orang Malaysia, menu seperti Lempeng Batak Gebu hanya sesuai untuk sarapan, minum petang atau jenis-jenis makanan ringan. Bagi saya pula ia adalah hidangan utama. Anak saya memang menggemari roti canai, roti jala, tossei, dan sebagainya. Tapi nak membuatnya memerlukan masa dan perhatian yang lebih. Saya juga mahukan ia lebih menyihatkan dan mampu menawan selera anak. Cara paling baik adalah dengan membuat lempeng batak.


Continue reading...
 

Tudung Batik Canting Sutera - Eksklusif Luxe

Posted by Norasikin Basri on Tuesday, September 19, 2017 In : Tudung Batik Canting 

Nak bagi hadiah pada seseorang sesuatu yang unik?
Cuba bagi tudung yang ada nama si dia, dicanting indah.
BANYAK LAGI PILIHAN DIBAWAH

Eksklusif dilukis dengan tangan dan bukan printed.
Boleh letakkan nama anda atas tudung. Sudah pasti anda tempah baru kami buat.
Material 100% Sutera 
Kulit kepala tak berpeluh dan gatal 
Tidak mengganggu pendengaran
Penghantaran percuma 
Packaging yang menarik dan eksklusif.
Design adalah unik kerana ia lukisan tangan. Cuma anda sahaja yang akan ada tudung macam tu.
Harg...

Continue reading...
 

Daging Masak Yenkenkuksokanyu

Posted by Norasikin Basri on Sunday, September 17, 2017 In : Tips dan Resepi Malaysia 


Daging masak Yenkenkuksokanyu? Pelik benar bunyinya. Begini ceritanya. Semenjak kecil hingga sekarang, saya suka menonton rancangan masakan Martin Yen hinggakan saya melihat perubahan wajahnya dari dia muda hingga tua. Dari beratus-ratus episod dalam berpuluh-puluh musim dan rancangan masakan, saya dapati teknik masakannya kebanyakkannya hampir sama. Masih lagi memasak old school. Belum pernah saya nampak dia menggunakan peralatan moden. Kalau ada pun mungkin terlalu sedikit. 

[PENTING!] Ini 5...

Continue reading...
 

Resepi Sambal Telur Sahur

Posted by Norasikin Basri on Tuesday, May 23, 2017 In : Tips dan Resepi Malaysia 


Menjelang bulan Ramadhan yang akan menjelma beberapa hari lagi ini, saya masih tak pasti berapa banyak masa yang saya ada untuk blogging. Banyak benda yang perlu saya utamakan terutama yang melibatkan bulan Ramadhan. Bulan Ramadhan bukan lama. Kalau terlepas, belum tentu bertemu bulan Ramadhan tahun hadapan. Jadi kali ini saya kongsikan resepi sahur yang paling popular dikalangan penduduk Malaysia iaitu Sambal Telur Sahur cara pantas.


Continue reading...
 

Resepi Nasi Ambeng Warisan Negara

Posted by Norasikin Basri on Monday, April 17, 2017 In : Tips dan Resepi Malaysia 


Nasi Ambeng sering dihidangkan ketika majlis kecil-kecilan seperti tahlil dan doa selamat. Oleh kerana aksesorinya yang ada beberapa jenis menyebabkan ramai surirumah memilih untuk memasak lauk-pauk yang lebih cepat dan mudah. Padahal, sama je. Bukan banyak pun pelengkap nasi ambeng ni. Selalunya ada lauk ayam, sambal jawa, serunding, mi goreng dan ikan masin. Nak lebih pun boleh tapi kena la kerja lebih sikit.


Continue reading...
 
 

RESEPI PERCUMA SETIAP HARI 

Masukkan email anda:

 

PENAJA RESEPI MASAKAN BARAT

CIRI PEMANDU MALAYSIA

VIDEO MASAKAN TERBARU

 

CARI RESEPI KOMERSIAL DISINI 

 

RAKAN BLOG MASAKAN KOMERSIAL


IKUTI SAYA DI SINI 

 

PERBINCANGAN RESEPI TERKINI 

 

RESEPI-RESEPI UNTUK BERNIAGA 

 

PENULIS BLOG RESEPI DAN EBOOK 

Ilmu untuk dikongsi


Norasikin Basri Saya bekerja sebagai seorang tenaga pengajar yang khusus dalam bidang masakan. Saya membuat blog ini agar saya dapat berkongsikan segala ilmu yang saya ada terutamanya dalam bidang masakan dan tidak terhad kepada masakan barat. Saya tidak suka orang menghubungi saya hanya untuk meminta resepi itu dan ini. Pada saya bidang masakan ini luas. Tak semestinya tahu resepi sahaja seseorang itu akan pandai memasak. Tak semestinya tahu memasak sahaja, masakannya akan sedap. Saya memasak dengan sepenuh perasaan dan kasih sayang. Itulah yang saya amalkan selama ini. Anda akan memahami maksud saya sekiranya anda terus mengikuti blog ini.
Related Posts with Thumbnails
 

Make a free website with Yola