Setengah bulan tak bekerja, bila mula bekerja semula terasa kekok pula. Harap-harap tak kena ke Kuala Lumpur lagi hujung minggu ini. Kerja di sini masih banyak lagi. Bagi peluang kat orang lain yang tak pernah pergi pulak. Tapi kalau dipanggil, saya tak akan menolak. Tak pandai betul nak menolak kerja selagi ia untuk kebaikkan pelajar-pelajar saya. Jarang sekali saya memaparkan entri kuih-kuih muih yang manis dan dimasak menggunakan kaedah kukus. Kuih jenis talam ini selalunya menjadi kegemaran makcik-makcik je. Untuk yang muda remaja macam saya ni lebih suka kuih yang pedas dan rangup. Kuih kaswi atau kasui ini menggunakan tepung beras. Memang banyak perbezaan dengan kaswi yang menggunakan tepung gandum. Oleh kerana beras adalah makanan asasi negara kita, jadi saya lebih gemar menggunakan tepung beras. Makan nasi dengan makan mi atau roti, mana yang anda rasa lebih kenyang? Orang putih mungkin akan pilih tepung gandum kot.. heheh. Saya guna periuk sahaja untuk mengukus kuih kaswi. Hendak seribu daya.


Bahan-bahan untuk Kuih Kaswi
200g Tepung Beras
700g Air
150g Gula Merah
½ cmt Kapur Makan
½ bj Kelapa Parut Putih
¼ cmt Garam


Cara membuat kuih Kaswi
 1. Panaskan pengukus.
 2. Larutkan gula merah kedalam air kemudian tapis untuk mengasingkan habuk dan bendasing dalam gula.
 3. Bancuhkan tepung gandum dengan air gula merah sehingga mendapat batter yang halus dan licin. Tapiskan jika perlu.
 4. Larutkan kapur makan dengan 3 cmb air sebelum dicampurkan dalam batter. Gaul rata.
 5. Tuangkan dalam acuan dan kukus selama setengah jam.
 6. Setelah masak, keluarkan acuan dari pengukus dan biarkan betul-betul sejuk barulah dipotong.
 7. Gaulkan kelapa parut bersama garam sehingga rata.
 8. Golekkan kuih kaswi yang dah dipotong dalam kelapa parut sebelum dihidangkan.


Tip Masakan Komersial
 1. Apabila menggunakan tepung beras, kuih kaswi yang terhasil lebih padat dan licin. Ramai yang menambahkan tepung ubi untuk mendapatkan tekstur yang lebih lembut dan melekit. Bagi saya, jika anda sukakan begini, lebih baik menggunakan tepung gandum.
 2. Kapur akan memejalkan kuih kawsi apabila dikukus. Ia juga memberikan rasa unik pada kuih ini berbeza dengan talam-talam yang lain.
 3. Secara komersial, kuih kaswi dimasak terlebih dahulu diatas api perlahan sehingga menjadi pekat sebelum dimasukkan dalam acuan dan dikukus. Proses memasak akan menjadi lebih cepat. Bagaimanapun kaedah ini memerlukan lebih masa di dapur untuk kerana batter perlu dikacau perlahan-lahan tanpa henti untuk mengelakkan ia berketul. Saya lebih suka terus dikukus kerana ia tidak perlu ditunggu. Boleh ditinggalkan dan datang semula setengah jam kemudian.
 4. Dalam mendapatkan kelembutan dan kekenyalan kuih kaswi mengikut citarasa saya, saya lebih suka mengubahsuai kuantiti air berbanding menambahkan tepung-tepung lain ubi, tepung jagung dan lain-lain. Kadang-kadang saya tak faham. Ada yang tambah berjenis-jenis tepung untuk menjadikan ia lembut, keras, kenyal, padat, melekit, licin dan akhirnya segala jenis tepung dicampurkan tanpa mengetahui sifat-sifat tepung itu.
 5. Jika anda gemarkan kaswi yang lemak, boleh tambahkan santan tanpa mengubah isipadu cecair. Kaswi jenis ini mempunyai warna lebih terang. Saya lebih gemarkan kaswi yang menyihatkan tanpa santan. Lagipun kalau tambah santan, rasa dah tak unik lagi sebab dah jadi macam cendol.
 6. Kelapa parut sangat mudah basi terutama setelah dicampurkan dengan garam. Untuk masa jualan yang panjang, anda boleh mengukus kelapa parut terlebih dahulu untuk menjadikan ia tahan lebih lama dan simpan dalam bekas bertutup setelah kelapa parut betul-betul sejuk. Gaulkan kelapa dengan garam sekadar kuintiti yang diperlukan sahaja.