Orang melayu memang suka makanan yang manis-manis. Kuih muih mereka juga kebanyakkannya manis. Kuih seperti kasturi,kuih lapis adalah contoh kuih-muih tradisional melayu yang manis. Tapi kuih deram yang nak saya ceritakan pada kali ini adalah kuih yang manis tahap melampau. Nama-nama lain yang saya pernah dengar adalah kuih penderam dan telinga keling. Nama-nama lain saya tak pasti. Kalau anda pernah dengar nama lain untuk kuih ini, boleh la dikongsikan dalam kotak komen. Kuih deram banyak diusahakan melalui industri kecil dan sederhana. Saya menggemari kuih ini kerana rasanya yang garing selepas digoreng. Kuih deram yang banyak dijual di gerai-gerai sudah pasti tidak garing lagi. Jadi jika teringin menikmatinya, saya akan membuat sendiri. Kalau bukan kerana kegaringannya, saya rela tak makan kuih ini. Pertama tentulah kerana kuih ini terlalu manis dan kedua kuih ini banyak menggunakan minyak.

Arwah ibu saya sangat mahir membuat kuih ini. Suatu ketika dahulu, ibu mengambil tempahan membuat kuih ini. Pada bulan puasa memang ibu sentiasa bersila dihadapan dapur sehingga sehingga sahur. Pada masa itu harganya sangat murah. 100 keping kuih ini hanya berharga RM8. Kemudian setelah ibu meninggal, arwah kakak saya pula yang mengambil alih tugas membuat kuih ini. Harganya juga meningkat sedikit demi sedikit dan saiznya semakin mengecil. Harga terakhir yang dijual sewaktu hidupnya adalah RM13. Kini tiada siapa yang menyambung tradisi ini. Mujur saya sempat belajar membuat kuih deram ini dan saya berharap agar kuih ini tidak terus dilupakan.

Bahan-bahan untuk Kuih Deram
500g tepung beras
250g gula merah
250g gula pasir
200g air
Minyak untuk menggoreng tenggelam

Cara membuat Kuih Deram
 1. Masukkan gula merah, gula pasir dan air kedalam periuk.
 2. Masak campuran tadi sehingga semua gula larut dan air gula mendidih
 3. Sewaktu air gula masih mendidih, tuangkan keatas tepung beras dan gaul sehingga sebati.
 4. Dapatkan adunan yang pekat dan boleh dilipat-lipat seperti dalam gambar diatas. Batter ini akan menjadi rata jika dibiarkan setengah jam. Jika terlalu cair, boleh tambahkan tepung beras lagi. Jika terlalu pekat, Masukkan air didalam periuk lagi, Masak sehingga mendidih dan tuangkan kedalam adunan
 5. Biarkan batter sejuk semalaman pada suhu bilik. Cukup sekadar ditutup dengan surat khabar untuk mengelakkan kotoran masuk. (sekurang-kurangnya 8 jam)
 6. Panaskan 1 cawan minyak untuk menggoreng.
 7. Basahkan hujung jari dan penutup bekas plastik dengan sedikit minyak untuk mencanai.
 8. Cubit sedikit adunan bulatkan sedikit sebesar guli (diameter 2cm)
 9. Leperkan diatas penutup bekas plastik sehingga menjadi setebal 2-3 mm
 10. Gunakan lidi untuk membuat 3 atau 4 lubang pada adunan.
 11. Pelahan-lahan angkat adunan dan goreng dalam minyak yang panas.
 12. Masak kedua-dua bahagian selama 5 - 10 saat.
 13. Angkat dan tuskan. Sedia untuk di hidang.

Tip Masakan Komersial

 1. Kuih ini memang sangat manis, jadi jika memasak untuk kegunaan sendiri, boleh dikurangkan penggunaan gula tetapi jangan melebihi 20% kerana jika gula dikurangkan, ini bermakna kita perlu melebihkan air untuk mendapatkan adunan yang setara. Penggunaan air ini menyebabkan kuih menjadi liat dan keras.
 2. Tahap kepanasan minyak adalah sejurus sebelum ia berasap. Jika minyak kurang panas, kuih tidak akan mengelembung dengan cantik malah permukaan atas dan bawah sekata. Bahagian tepinya kelihatan bucu yang jelas. Jika minyak terlalu panas pula, kuih akan hangus sebaik sahaja adunan dimasukkan.
 3. Kuih deram yang cantik adalah kuih yang mempunyai lapisan nipis yang garing dibahagian luar manakala bahagian dalamnya lembut tetapi masak.
 4. Gunakan gula merah yang mempunyai warna paling gelap. Jika warna gula merah terlalu cerah, kurangkan gula pasir dan lebihkan gula merah. Boleh menggunakan gula kabung, gula melaka tetapi jangan gunakan gula buku kerana kuih akan menjadi terlalu garing. Tidak boleh menggunakan gula pasir lebih banyak dari gula merah kerana gula pasir juga akan menyebabkan kuih deram menjadi terlalu garing.
 5. Dari kajian saya dan pengalaman arwah ibu saya, tidak semua tepung beras sesuai digunakan. Biasanya ibu saya menggunaan jenama Erawan cap 3 gajah. Jenama yang paling saya tak suka adalah cap bunga teratai. Walaupun kuih masih dikatakan menjadi, tetapi sangat sukar mendapatkan adunan yang stabil.
 6. Sewaktu panas, kuih deram masih lagi lembut. Adalah elok di tuskan diatas tempat yang rata supaya bentuknya kekal cantik, tidak bengkok yang menyukarkan proses pembungkusan.
 7. Saya pernah melihat kilang IKS yang mengusahakan kuih deram ni dan mereka menggunakan adunan yang lebih keras sehingga mereka boleh mencanainya menggunakan penggelek (rolling pin) dan dicetak menggunakan acuan untuk mendapatkan bentuk yang sama saiz. Walaubagaimanapun, kuih ini tidak garing sebaik sahaja sejuk. Untuk kegunaan industri, kaedah ini memang sesuai kerana kuih ini sudah pasti dalam keadaan sejuk dan tidak garing apabila sampai ketangan pelanggan, jadi tiada maknanya kuih ini dibuat garing-garing selepas dimasak. Bagi saya, yang garing tetap menjadi pilihan. tulah sebabnya saya rela buat sendiri.