Salah satu masakan india yang paling popular dan dikenali diseluruh dunia adalah ayam tandori. Begitu juga dengan saya, malah saya amat menggemari segala jenis masakan ayam. Bagaimanapun, ayam tandori yang dijual sekarang sudah kurang kualitinya berbanding pada era 90an. Saya akan ceritakan dalam tip masakan komersial dibawah nanti.

Mixer kenwood murah


Dahulu, saya sering terfikir bahan apa yang digunakan yang menyebabkan ayam tandori berbeza dengan masakan ayam panggang yang lain. Bahan perapannya tebal setepek macam bedak sejuk dimuka. Dengan demikian, rempahnya terasa lebih kuat dan sesuai untuk bahagian ayam yang lebih tebal. Bagaimanapun untuk resepi ini, saya hanya menggunakan kepak ayam kerana hanya ini sahaja yang saya ada. Itupun hanya hujung kepak tanpa drummet. Kalau ada sponsor, boleh la guna bahagian yang lebih besar. Ramai yang menghubungi saya meminta berbagai-bagai resepi tapi kebanyakkannya tak mampu saya tunaikan kerana kos bahan yang tinggi. Jualan yang tak seberapa dari ebook Resepi Masakan Barat Komersial belum dapat menampung perbelanjaan untuk berbagai resepi yang anda inginkan.Bahan-bahan untuk Resepi Kepak Ayam Tandori
12 kpg Kepak Ayam
150g Tairu / Plain Yogurt
1 cmt Serbuk Ketumbar
1 cmb Serbuk Cili
1 ulas Bawang Putih
1 cmt Serbuk Kunyit
½ cm Halia
½ cmt Garam
1 bj Limau Nipis
Sedikit gula.Cara membuat Kepak Ayam Tandori
 1. Kepak ayam dibersihkan kemudian dituskan. Gunakan tisu untuk mengeringkan permukaan ayam.
 2. Halia dan bawang putih ditumbuk halus kemudian digaul bersama tairu, serbuk ketumbar, serbuk cili serbuk kunyit dan garam.
 3. Rasa dahulu keseimbangan garam dan asamnya. Jika perlu tambahkan jus limau nipis dan gula.
 4. Perapkan kepak ayam dengan campuran tairu tadi sebaik-baiknya selama 3 jam.
 5. Bakar didalam ketuhar pada suhu maksimum selama 20 hingga 30 minit.
 6. Hidangkan panas bersama roti nan atau nasi serta hirisan limau nipis.Tip Masakan Komersial
 1. Saya anggap tairu juga sama seperti dadih dan yogurt kerana ia juga dibuat dari susu yang diperam. Saya menggunakan tairu yang dijual secara tradisional di pasar-pasar basah. Tairu ini lebih masam dan teksturnya lebih kental serta bergentel. Jika anda menggunakan yogurt dalam cawan seperti jenama nestle yang banyak dijual di pasaraya, anda mungkin memerlukan sedikit jus limau kerana yogurt tidak terlalu masam. Yogurt ini juga lebih halus dan pekat. Minuman yogurt pula kurang sesuai kerana ia cair dan sudah diperasakan dengan buah-buahan dan gula.
 2. Tairu yang pekat membolehkan rempah-rempah menyalut ayam dengan tebal. Oleh itu, adalah lebih baik menggunakan rempah dalam bentuk serbuk untuk mengekalkan tairu tetap pekat. Anda boleh mengisar cili kering tanpa biji menggunakan pengisar bijirin untuk mendapatkan serbuk cili. Begitu juga dengan ketumbar. Kelemahannya, agak sukar mendapat serbuk yang betul-betul halus seperti yang dijual di kedai.
 3. Dengan kenaikkan kos bahan mentah sekarang ni, tiada lagi ayam tandori yang saya nampak dijual dengan bahan perapan yang tebal. Semuanya nipis sahaja dan disapu rata tetapi warnanya merah menyala. Perapan yang nipis sepatutnya menjadikan ayam tandori dengan warna yang pucat. Sebenarnya, mereka menggunakan pewarna merah dalam ayam tandori mereka. Pewarna merah ini akan menyerap jauh kedalam isi ayam. 1 cm didalam isi ayam, pewarna ini masih kelihatan.
 4. Ayam tandori dimasak tanpa kulit. Oleh kerana saya menggunakan kepak ayam, jadi saya tak buang kulitnya. Selalunya mamak menggunakan ayam yang dipotong 4 kemudian seluruh kulitnya dibuang sebelum diperap. Orang putih selalu mengatakan, memanggang ayam tanpa kulitnya satu perbuatan yang bodoh. Malah mereka menutup ayam dengan kain maslin walaupun dah ada kulit ayam untuk mengelakkan ayam menjadi kering. Ayam tandori memang kering. Oleh itu, ayam tandori termasuk dalam hidangan sihat. Bukan sahaja tanpa kulit, kaedah memasak dengan cara memanggang juga sihat. 
 5. Ayam yang terlalu keringpun tak sedap juga. Jadi kadang-kadang, tukang masak menambahkan 1 cmb minyak masak dalam bahan perapan. Kaedah ini tak banyak membantupun. Kalau tak mahu ayam yang terlalu kering, janganlah panggang terlalu lama. Mungkin orang India memang suka ayam yang kering. Ayam yang tebal dikelar agar cepat masak dalamnya. Perbuatan ini juga mengakibatkan ayam lebih kering.
 6. Ayam tandori mendapat namanya dari oven tradisional mereka yang berbentuk bulat yang dinamakan tandoor. Di Malaysia banyak terdapat dikedai-kedai mamak yang seakan-akan tempayan. Ada juga yang menggunakan tempayan sahaja menggantikan tandoor.
 7. Saya hanya menggunakan oven biasa sahaja dengan suhu maksimum 250˚C. Jika anda ada tempayan, anda boleh membuat tandoor anda sendiri. Hanya perlu menyalakan bara api sahaja didalam tempayan dan ia sudah boleh digunakan sebagai oven. Cucuk ayam menggunakan batang besi yang boleh digantungkan di mulut tempayan. Tutup tempayan dengan kepingan zink agar haba tak terbebas keluar. Gunakan arang yang keras seperti arang kayu bakau kerana arang biasa menyebabkan terlalu banyak abu berterbangan.
 8. Saya hanya menggunakan sedikit ketumbar sahaja kerana pendapat saya, kuantiti rempah yang akan melekat pada ayam dah cukup banyak. Ada juga yang menggunakan jintan manis. Jintan manis menyebabkan ayam tandori mempunyai sedikit rasa sate. Saya rasa, saya ingin kekalkan rasanya yang asli untuk kali ini.