Kari Hijau Thai sebenarnya sangat popular di negara barat. Dalam bahasa thai, ia dipanggil Gang Kiew Waan yang bermaksud Sweet Green Curry walaupun sebenarnya ia tak de la manis mana pun. Kalau Kari Hijau Thai saya pula tentulah pedas menyengat. Namun manisnya perlu ada. Di Malaysia, Kari Hijau Thai juga popular tetapi terhad di restoran-restoran besar dan hotel-hotel sahaja. Kalau gerai masakan thai yang banyak nasi goreng thai dan tomyam Chiangmai tu mungkin tak de kerana membuat Kari Hijau Thai mungkin memerlukan lebih sedikit masa tak seperti Tomyam Putih. Kalau restoran itu menyediakan makan tengah hari, buffet atau makan berhidang, kemungkinan besar anda akan menemui Kari Hijau Thai ni.

Bergaya dengan vespa baru macam L Romlee dengan melanggan pakej weekly RM7 keatas. Sesiapapun boleh menang!


Bahan-bahan untuk Kari Hijau Thai
400g Ayam
1 cmb Ketumbar
½ cmb Jintan Manis
4 helai Daun Limau Purut
1 btg Serai
½ bj Bawang Besar
1 ulas Bawang Putih
2 cm Halia
50g Daun Ketumbar
20 bj Cili Api Hijau
200 ml Pati Santan
750 ml Air
2 cmt Garam
1 cmb Gula
2 cmb Minyak Masak
Sayur-sayuran seperti Kacang Panjang, Terung, Carrot atau Ubi Kentang dan sebagainya.


Cara membuat Kari Hijau Thai
  1. Pertama sekali, buat Pes Kari Hijau dengan mengisar ketumbar, jintan manis, bawang besar, bawang putih, halia, cili api dan  daun ketumbar. Ayam perlu dibersihkan dan potong mengikut saiz yang digemari.
  2. Panaskan minyak masak dan tumiskan serai dan daun limau purut yang diketuk serta Pes Kari Hijau sehingga wangi. 
  3. Masukkan air dan santan. Masukkan juga ayam dan sayur-sayuran yang lambat empuk. Kacau sentiasa sehingga mendidih dan sayur empuk.
  4. Perasakan dengan garam dan gula serta masukkn sayuran yang mudah empuk.
  5. Apabila mendidih dan sayurnya masak, hidangkan panas-panas bersama nasi.


Tip Masakan Komersial
  1. Ketumbar dan jintan sebaiknya digoreng tanpa minyak terlebih dahulu supaya baunya lebih wangi. Selain itu, ia juga boleh menghasilkan rempah yang lebih halus apabila dikisar kerana rempah yang betul-betul kering, lebih rapuh.
  2. Apabila memasak hidangan yang menggunakan rempah seperti ini, anda perlu mengisar rempah dengan halus. Rempah yang kasar menyebabkan rasa yang berpasir dalam kuah. Saya cadangkan anda kisar ketumbar dan jintan secara berasingan menggunakan pengisar kering. 
  3. Di barat, mereka membuat Kari Hijau Thai menggunakan isi ayam sahaja. Kemudian menggunakan stok ayam untuk mendapatkan rasa ayam dalam kuahnya. Bagi saya, lebih baik menggunakan ayam dengan tulangnya sekali. Lebih asli lebih selamat lebih berkhasiat.
  4. Biasanya kalau kita masak kuah bersantan, selalu terjadinya pecah santan dimana santan mendadih membentuk tahi minyak. Kalau mak mertua nampak, mesti dia kata pompuan tak pandai masak. Tapi sebenarnya, dalam kari hijau thai, proses pecah santan sengaja dibuat. Ada juga yang memasak santan terlebih dahulu sehingga minyaknya terasing dari partikel santan kemudian baru dimasukkan dalam kuah. Bagi saya pula, lebih baik kuah yang licin tanpa tahi minyak. Kalau cerita kat mak mertua, bukan dia faham. Free free je kena perli.
  5. Warna hijau kuah kari ini datang dari cili hijau dan daun ketumbar. Tanpa daun ketumbar rasanya sedikit berbeza tetapi rasanya masih sedap. Apabila ditumis, warna hijau akan pudar jadi jangan tumis terlalu lama. Kalau tak mahu pedas, boleh gunakan cili hijau besar sahaja.
  6. Untuk sayur-sayuran tu saya rasa tak perlu cerita banyak. Masukkan apa sahaja sayur yang anda suka. Jangan tak ada sayur langsung. Kalau mak bapak pun tak makan sayur, anak-anak apatah lagi!