Assalamualaikum sahabat,

Showing category "Resepi Masakan Barat Komersial" (Show all posts)

Resepi Minuman Lassi Aneka Beri

Posted by Norasikin Basri on Monday, November 28, 2016, In : Resepi Masakan Barat Komersial 


Sejak dahulu lagi saya dah sedar akan kebaikkan yogurt. Selain dari mendapat khasiat susu, yogurt mengandungi bakteria yang baik untuk penghadaman. Namun makan yogurt amat membosankan. Kalau bukan kerana khasiatnya, memang saya tak beli. Ramai juga kanak-kanak yang meminta ibubapa membelikan yogurt walaupun mereka tak memahami kebaikkan yogurt. Mungkin kerana pengaruh iklan. Mungkin juga kerana kemanisan dan kesejukkan yogurt berperisa dipasaran.


Continue reading ...
 

Resepi Sup Labu – Resepi Nak Kurus Terpimpin

Posted by Norasikin Basri on Wednesday, October 26, 2016, In : Resepi Masakan Barat Komersial 


Seperti yang pernah saya ceritakan sebelum ini, masyarakat barat gemar masakan yang mempunyai rasa yang asli bersesuaian dengan penggunaan rempah dan herba masakan barat yang mempunyai rasa dan bau yang lembut. Begitu juga dengan sup labu, tentu mereka inginkan sup mereka betul-betul rasa labu. Jadi, biasanya mereka tak menggunakan bahan yang banyak kerana ia akan mengurangkan rasa labu itu sendiri.



Labu termasuk ...

Continue reading ...
 

Resepi Risotto Ayam

Posted by Norasikin Basri on Tuesday, October 18, 2016, In : Resepi Masakan Barat Komersial 


Apa yang saya faham, risotto bolehlah disamakan dengan nasi berperisa terlebih air. Pendek kata, nasi lembik yang mempunyai rasa masakan barat yang tertentu. Sama seperti nasi berperisa kita yang berbagai jenis, risotto juga boleh dipelbagaikan dengan menambah berbagai bahan berasaskan karbohidrat seperti kentang, labu dan sebagainya. Ada juga yang menambahkan berbagai bijirin dan kekacang.


Senang cerita, risotto sesuai untu...

Continue reading ...
 

Muffin Oatmeal – Resepi Nak Kurus Terpimpin

Posted by Norasikin Basri on Sunday, October 16, 2016, In : Resepi Masakan Barat Komersial 


Satu perkara penting yang saya pelajari dalam menjalani pemakanan sihat ialah, saya memang kuat makan. Bukan itu sahaja, makanan yang saya makan mengandungi sangat banyak kalori. Dalam banyak-banyak makanan yang saya makan, saya dapati gulalah yang menyumbang paling banyak kalori. Walaupun makan sikit, kalorinya dah melebihi dari yang tubuh saya perlukan dalam sehari. Lebih teruk lagi, gula ni langsung tak mengenyangkan. Tetap mahu  makan benda lain. Kesimpulannya, kalau saya minum sirap je s...

Continue reading ...
 

Minuman Coklat Berkrim Hotel

Posted by Norasikin Basri on Wednesday, May 18, 2016, In : Resepi Masakan Barat Komersial 



Seringkali kita tertanya-tanya kenapa air coklat yang kita buat sendiri di rumah tak sama dengan yang dijual. Takkan nak masukkan milo sampai satu tin baru nak dapat air coklat yang pekat dan kaya. Guna serbuk koko juga tak dapat rasa yang sama macam tu. Kalau kat hotel pulak rasanya lebih sedap dari yang dijual dikedai atau dalam kotak. Ada sikit rasa yang lain dari yang lain. Sebelum tu, jom kita senyum-senyum dulu..


Bayangkan Jika 5 Karakter X-Men Ini Adalah Dari Malaysia…. 


Dalam m...

Continue reading ...
 

Resepi Donut Gebu Lobak Merah

Posted by Norasikin Basri on Tuesday, April 5, 2016, In : Resepi Masakan Barat Komersial 


Kalau tak cuba, macam mana nak tau. Ye tak? Ternyata Donut Gebu Lobak Merah ini tak sesukar mana. Saya dah biasa membuat donut terutama dengan resepi terbaik saya, Donut Gebu Tradisional yang sangat mudah menjadi dan tak banyak ragam. Kadang-kadang saya menambahkan bahan lain seperti kentang, labu atau keledek dan yang sekarbohidrat dengannya. Namun belum pernah lagi menggunakan sayur-sayuran seperti lobak merah.

Memasak adalah aktiviti indoor tanpa modal besar, yang NO 1.
Klik untuk tahu akti...

Continue reading ...
 

Resepi High-Fiber Cheesecake

Posted by Norasikin Basri on Tuesday, March 22, 2016, In : Resepi Masakan Barat Komersial 


Semuanya bermula beberapa tahun yang lalu dimana saya singgah ke sebuah kedai kek yang popular dengan kek keju di Malaysia. Hati saya tertambat dengan High Fiber Cheesecake yang kelihatannya kosong sahaja tanpa hiasan. Seperti biasa apabila nampak sesuatu yang menarik minat, saya pun pesanlah sepotong. Dari luar nampak seperti berat dan padat tapi mempunyai rasa yang sangat menepati selera saya. Tidak terlalu manis dengan rasa keju yang ketara. Sedikit masam yang menyeimbangkan rasa lemak dan...

Continue reading ...
 

Resepi Cinnamon Churro

Posted by Norasikin Basri on Saturday, March 12, 2016, In : Resepi Masakan Barat Komersial 


Churro adalah pastry choux yang digoreng dan dikategorikan sebagai snek. Churro terkenal di Spanyol, Perancis, Portugis dan kini berkembang di merata-rata dunia terutama Negara-negara yang pernah dijajah oleh mereka. Memang kebiasaannya penjajah akan menerapkan idealogi mereka kepada bangsa yang dijajah. Mungkin sekarang ni penjajahan bukan lagi secara kekerasan tapi tak bermakna tiada lagi penjajah di zaman sekarang.


Continue reading ...
 

Resepi Pai Epal Bluberi

Posted by Norasikin Basri on Monday, April 13, 2015, In : Resepi Masakan Barat Komersial 


Rasanya ini artikel saya yang pertama mengenai pai. Bukan tak boleh buat tapi kurang ilmu mengenainya. Apa yang saya tahu, pai popular dalam masakan barat kerana ia termasuk dalam beberapa kategori hidangan. Untuk resepi Pai Epal Bluberi dibawah ini, ia adalah dari kategori dessert. Sekali tengok, tak nampak perbezaannya diantara pai ini dan tart. Dua-dua manis, dua-dua ada pastry rapuh. Itulah masakan barat.  Benda yang lebih kurang sama tapi namanya jauh berbeza kerana masakan barat sangat ...

Continue reading ...
 

Resepi Aiskrim Vanilla Halus Berkrim

Posted by Norasikin Basri on Tuesday, March 3, 2015, In : Resepi Masakan Barat Komersial 


Dalam cuaca panas begini, mulalah kepala otak asyik teringatkan aiskrim. Dari dulu hingga sekarang, resepi aiskrim selalu menjadi isu yang selalu ditanya kepada saya. Mereka inginkan resepi aiskrim yang halus, dan gebu macam yang dijual di restoran makanan segera. Buat aiskrim sendiri banyak kelebihannya. Bukan sahaja boleh berjimat. Kita boleh menentukan aiskrim seperti mana yang kita inginkan. Inginkan aiskrim yang kurang lemak, kurang manis atau dengan perisa yang tak dapat saya jangkakan....

Continue reading ...
 

Resepi Kek Epal Rangup

Posted by Norasikin Basri on Tuesday, January 27, 2015, In : Resepi Masakan Barat Komersial 


Jarang jumpa kek yang rangup. Biasanya semua orang suka kek yang gebu. Sebenarnya, kek epal rangup ni cuma rangup pada permukaan keknya sahaja. Kemudian potongan epal juga menjadikan kek ini terasa rangup. Kek epal rangup ni mengingatkan saya kepada pai epal McDonalds. Bila makan kek ni, terubat jugak la kerinduan pada pai epal.

Kek epal rangup memang sangat sedap tapi rupanya tak cantik. Permukaan atasnya y...

Continue reading ...
 

Resepi BBQ Rusuk Kambing

Posted by Norasikin Basri on Thursday, January 15, 2015, In : Resepi Masakan Barat Komersial 


Pertama sekali, saya ingin membuat pengumuman, diminta Mr Abd Halim Mustafa untuk menghubungi saya melalui email untuk urusan ebook. Saya masih belum menerima sebarang email dari anda. Terima Kasih.

Dah banyak jenis sos BBQ segera yang saya cuba. Begitu juga BBQ yang terdapat di hotel-hotel. Kebanyakkannya mempunyai rasa yang lebih kurang sama iaitu sos BBQ dengan bahan utamanya tomato. Jadi saya beranggapan, inilah rasa sos BBQ yang paling popular yang menepati ciri-ciri makanan barat. Sos BB...

Continue reading ...
 

Fish Fillet with Creamy White Sauce

Posted by Norasikin Basri on Thursday, November 6, 2014, In : Resepi Masakan Barat Komersial 


Cara orang barat memasak dirumah sekarang ni dah jauh berubah. Tiada lagi proses yang menyusahkan diri semata-mata inginkan masakan yang sedap dan asli. Kebanyakkannya menggunakan produk-produk segera yang banyak berada di pasaran. Segala jenis herba dan rempah-ratus seluruh dunia boleh didapati dalam berbagai-bagai bentuk dinegara mereka. Tak boleh yang segar, mereka akan keringkan. Tak boleh yang kering, mereka akan jadikan jeruk. Tak boleh jeruk, mungkin dijadikan pes, dipastur, dan segala...

Continue reading ...
 

Grilled Teriyaki Tuna Steak with Grilled Pineapple and Green Onion

Posted by Norasikin Basri on Wednesday, October 29, 2014, In : Resepi Masakan Barat Komersial 


Kalau kita perhatikan hidangan-hidangan masakan barat yang disajikan di hotel-hotel kita dapati kebanyakkannya mempunyai saiz yang kecil. Semuanya ciput-ciput. Pinggan je yang besar. Namun begitu, hidangan ini sebenarnya mengandungi kalori yang cukup untuk keperluan badan. Masalahnya perut kita pulak yang tak kenyang. Dah biasa makan karbohodrat yang mengenyangkan, bila makan masakan barat, rasa macam terselit celah gigi je. Begitu juga dengan resepi kali ini iaitu Grilled Teriyaki Tuna Steak...

Continue reading ...
 

Resepi Chicken Kiev dan Asparagus Wraps with Lemon Mayo

Posted by Norasikin Basri on Tuesday, October 14, 2014, In : Resepi Masakan Barat Komersial 


Kiev adalah ibu negara Ukraine jadi ada yang beranggapan chicken kiev adalah hidangan tradisi berasal dari sana. Namun ada juga yang mengatakan chicken kiev mula-mula dihasilkan di Moscow, Rusia. Mungkin juga orang Ukraine datang ke Rusia dan mencipta hidangan ini. Kini chicken kiev adalah masakan barat yang popular diseluruh dunia. Secara umumnya, chicken kiev adalah isi ayam yang dimasukkan inti mentega, herba dan bawang putih kedalamnya sama ada di sumbat atau digulung kemudian disadur seb...

Continue reading ...
 

Sos Barbeku Pelbagai Guna | Multipurpose Barbeque Sauce

Posted by Norasikin Basri on Thursday, September 25, 2014, In : Resepi Masakan Barat Komersial 


Sos barbeku yang dijual dipasaran terutamanya keluaran negara-negara barat memang mempunyai rasa yang unik. Syarikat di Malaysia ada juga mengeluarkan sos-sos barbeku segera namun rasanya masih bercirikan ketimuran. Orang Malaysia sukakan pedas. Orang melayu contohnya, kalau makan masakan cina pun nak pedas. Makan masakan barat pun nak pedas. Pernah seorang pembeli ebook Resepi Masakan Barat Komersial bertanya kepada saya bagaimana nak jadikan sos black pepper tu lebih pedas. Dia dah tambahka...

Continue reading ...
 

Resepi Kek Keju Cheddar | Cheddar Cheesecake

Posted by Norasikin Basri on Tuesday, August 26, 2014, In : Resepi Masakan Barat Komersial 


Kek Keju Cheddar seperti ini banyak dijual di pasaraya besar seperti Giant, Jusco, Tesco dan sebagainya. Bezanya, saya tak tahu jenis keju yang mereka gunakan sama ada cheddar, cream atau lain-lain. Saya juga tak tahu berapa banyak keju yang mereka gunakan sama ada banyak, sikit atau mungkin tak menggunakan keju langsung. Kek keju cheddar ini bolehlah dikatakan senang kerana saya memerlukan 5 kali percubaan sahaja untuk mendapatkan resepi ini. Saya juga rasa, saya dah faham segala yang perlu ...

Continue reading ...
 

Resepi Kek Mentega Lemon 2

Posted by Norasikin Basri on Sunday, August 17, 2014, In : Resepi Masakan Barat Komersial 


Suatu ketika dahulu, saya pernah memaparkan resepi Kek Mentega Lemon dalam blog ini. Kali ini masih lagi menggunakan resepi Kek Mentega Lemon yang sama namun saya telah baiki sedikit resepi dan kaedahnya untuk hasil yang lebih baik. Kalau dulu, saya hanya menggunakan hand mixer tapi kali ini saya menggunakan stand mixer yang lebih berkuasa dan lebih stabil hasilnya. Paling ketara adalah ketika memukul telur dan ketika memasukkan tepung. Memandangkan zaman sekarang semuanya nak mudah, nak cepa...

Continue reading ...
 

Resepi Roti John Bazaar

Posted by Norasikin Basri on Friday, July 4, 2014, In : Resepi Masakan Barat Komersial 


Mana-mana bazaar Ramadhan di negara kita,mesti ada roti john. Bukan satu gerai, bukan 2 gerai. Roti john memang mudah disediakan. Memang patut ramai yang mengusahakannya. Bahan utamanya roti dan telur je. Namun harga jualannya memang tinggi. Kat tempat saya, kalau rotinya panjang melebihi 6 inci, harganya mencecah RM5. Dulu ada juga yang menyelitkan salad dan timun dicelahnya. Sekarang,kebanyakkannya dah tak de. Ayam atau daging pun hampir tak kelihatan. Hanya dipenuhi telur yang nipis. Sos d...

Continue reading ...
 

Cheesy Pasta

Posted by Norasikin Basri on Friday, June 20, 2014, In : Resepi Masakan Barat Komersial 

Keistimewaan masakan barat bagi saya adalah penggunaan bahannya yang mudah dan simple. Kaedah memasaknya juga tidak rumit. Kebanyakkannya dimasak berasingan kemudian barulah disatukan ketika dihidang. Jarang saya jumpa masakan barat yang rumit. Kalau nak perap pun cuma garam dan lada hitam. Sosnya juga takde la bercampur aduk rempahnya. Satu atau dua jenis dah cukup. Mungkin kerana bau dan rasa herba barat sangat lembut. Jadi kalau dicampur hanya bau dan rasa yang kuat sahaja yang kekal. Kala...

Continue reading ...
 

Tart Buah-buahan | Fruit Tartlet

Posted by Norasikin Basri on Sunday, June 8, 2014, In : Resepi Masakan Barat Komersial 


Resepi tart shell yang saya gunakan untuk fruit tartlet ni sama dengan tart shell dalam Resepi Tat Keju Bluberi. Saya sukakan resepi tart shell ini sebab ia rapuh dan boleh dimakan segera. Lagipun ia tak terlalu manis dan sesuai untuk segala jenis tart. Resepi fruit tartlet dibawah ni adalah yang paling senang kerana hanya menggunakan kastard. Untuk rasa, anda memerlukan buah-buahan yang segar mengikut kegemaran. Selalunya buah-buahan yang sedikit masam digunakan berbanding buah yang manis ke...

Continue reading ...
 

Resepi Aneka Coconut Shake

Posted by Norasikin Basri on Sunday, April 6, 2014, In : Resepi Masakan Barat Komersial 

Coconut shake sangat popular di Melaka khususnya di Pantai Klebang juga di Batu Berendam. Hingga kini dah melambak gerai yang menjual coconut shake di Malaysia. Umumnya, coconut shake adalah air kelapa muda sejukbeku yang dikisar sehingga halus. Kerana permintaan yang tinggi, kaedah penyediaan coconut shake perlu lebih mudah dan cepat disediakan. Bahan yang digunakan juga berbagai-bagai untuk menghasilkan rasa coconut shake yang unik dan berbeza sekaligus memberi tarikan kepada pelanggan deng...

Continue reading ...
 

Resepi Lamb Chop Mudah dan Pantas

Posted by Norasikin Basri on Tuesday, March 11, 2014, In : Resepi Masakan Barat Komersial 

Berhubung dengan misteri kehilangan pesawat MH370, saya turut bersimpati atas apa yang berlaku. Moga kaum keluarga individu yang terlibat dapat bersabar dan jangan berhenti berdoa agar dipermudahkan segala urusan. Saya mohon kepada pengunjung-pengunjung blog Resepi Masakan Barat Komersial juga sama-sama mendoakan kesudahan yang baik untuk mereka. 

Saya memaparkan resepi Lamb Chop Mudah dan Pantas pada kali ini khusus untuk penggemar masakan barat yang tak begitu cerewet asalkan dapat menikmati...

Continue reading ...
 

Fizz Pineapple Juice

Posted by Norasikin Basri on Monday, February 24, 2014, In : Resepi Masakan Barat Komersial 


Harga jus buah-buahan sekarang ni pun boleh tahan jugak tingginya. Kat kedai mamak je pun dah RM3.50. Kalau air macam Fizz Pineapple Juice ni baru layak jual harga macam tu. Kalau jus buah plain je setakat RM2.50 cukup la. Saya mengesyorkan restoran dan gerai yang menjual jus buah-buahan, cubalah jus buah-buahan dengan fizz flavour macam resepi dibawah. Jus nenas ni cuma satu contoh je. Fizz flavour ni boleh menjadi rahsia keenakkan jus buah-buahan segar restoran anda. Air berkarbonat banyak ...

Continue reading ...
 

Resepi Shish Kebab Ayam

Posted by Norasikin Basri on Wednesday, February 19, 2014, In : Resepi Masakan Barat Komersial 


Shish kebab adalah satu lagi contoh masakan yang mudah disediakan. Saya katakan ia mudah kerana ia boleh disediakan dengan apa sahaja cara yang kita suka. Segala jenis rempah boleh digunakan. Segala jenis daging boleh digunakan dan segala jenis sayuran juga boleh digunakan. Oleh sebab itu, berbagai resepi terhasil dari seluruh dunia bergantung kepada rempah-rempah yang popular di negara  tersebut. Di India menggunakan rempah seperti jintan, ketumbar dan lain-lain menjadikan rasanya menyerupai...

Continue reading ...
 

Resepi Aiskrim Goreng

Posted by Norasikin Basri on Thursday, February 6, 2014, In : Resepi Masakan Barat Komersial 

Bila tengok iklan aiskrim goreng nestle di televisyen setiap hari, air liur meleleh laju. Sebelum tu saya merasa aiskrim nestle di pasaraya berdekatan. Syok jugak makan aiskrim yang sejuk berkrim dan rangup kulitnya. Macam biasa, saya akan buat sendiri apa yang saya suka makan. Kebetulan, aiskrim dalam peti ais saya dah berbulan tak berusik. Nak makan pun terpaksa sembunyi-sembunyi, takut anak nampak. Kali ni merasa la dia makan kerana dia model blog Resepi Masakan Barat Komersial. Kesian pul...

Continue reading ...
 

Resepi Muffin Longan dan Badam Panggang

Posted by Norasikin Basri on Monday, January 20, 2014, In : Resepi Masakan Barat Komersial 


Muffin adalah dessert dari masakan barat yang kini popular seluruh dunia. Oleh kerana ia dari barat, kebanyakkan resepi yang kita jumpa menggunakan buah-buahan yang banyak dinegara barat. Leceh la kalau nak cari bluberi, kranberi, apricot, avocado dan macam-macam lagi. Kalau kat bandar, besar kemungkinan ada dijual di pasaraya besar tapi masalahnya harga pulak yang terlalu tinggi. Jadi saya cadangkan, guna je buah-buahan yang banyak terdapat di negara kita. Negara kita pun ada banyak buah-bua...

Continue reading ...
 

Resepi Asas Kek Span | Basic Sponge Cake

Posted by Norasikin Basri on Saturday, November 23, 2013, In : Resepi Masakan Barat Komersial 

Ini lanjutan dari artikel Kek Yang Popular Seharusnya Mesti Dibuat Sendiri. Dalam artikel tersebut, saya memaparkan gambar Kek Swiss Roll menyebabkan ramai yang bertanyakan mengenai Swiss Roll. Ada juga yang mengatakan kek swiss roll mereka mudah tertanggal kulitnya dan macam-macam lagi. Dalam artikel ini pula, saya akan memaparkan asas kek span dimana apabila anda mengetahui asas ini, anda mampu menghasilkan berbagai jenis kek popular yang lain seperti kek keju, kek lapis pandan dan macam-ma...

Continue reading ...
 

Resepi Kek Mentega Lemon

Posted by Norasikin Basri on Wednesday, November 6, 2013, In : Resepi Masakan Barat Komersial 


Saya mengaku, kek tradisional seperti kek mentega ini memang terasa sukar bagi saya. Sewaktu zaman kanak-kanak dahulu, kek inilah yang selalu saya jumpa. Masa itu, tiada lagi bahan-bahan kek yang membantu menjadikan kek gebu dan lembut. Kek segera pun tiada. Yang ada hanya bahan-bahan asas yang biasa. Faktor utama yang menyebabkan kek mentega saya rasa sukar adalah fungsi oven zaman sekarang yang semakin canggih. Saya berpendapat, resepi kek zaman dahulu amat sesuai dengan oven zaman dahulu j...

Continue reading ...
 

Resepi Waldorf Salad Popular dari Masakan Barat

Posted by Norasikin Basri on Tuesday, October 22, 2013, In : Resepi Masakan Barat Komersial 


Satu lagi salad yang harus dipelajari jika ingin memahirkan diri dalam masakan barat adalah waldorf salad. Waldorf salad adalah salad campuran yang menggabungkan banyak bahan seperti epal, celery, walnut dan sebagainya yang dimakan bersama mayonis. Salad ini adalah appertizers yang popular dalam masakan barat. Beberapa perkara yang harus diingat oleh seorang ketua tukang masak apabila menyediakan appertizers adalah, rupa yang menarik serta rasa yang sedap hasil daripada gabungan bahan-bahan y...

Continue reading ...
 

Resepi Chef Salad

Posted by Norasikin Basri on Wednesday, October 2, 2013, In : Resepi Masakan Barat Komersial 


Salad dalam masakan barat adalah diantara hidangan yang paling berwarna-warni, berperisa dan berkhasiat dalam sesuatu menu. Salad boleh dihidangkan begitu sahaja atau menjadi pelengkap untuk hidangan lain. Kebanyakkannya dihidangkan sebagai pembuka selera untuk set hidangan yang lengkap. Untuk chef salad, ia lebih mudah berbanding caesar salad dan ia boleh dihidang bersama mana-mana dressing yang anda gemari seperti vinaigrette, tartar sauce, thousand island dan lain-lain.


Continue reading ...
 

Resepi Kek Marble

Posted by Norasikin Basri on Wednesday, September 25, 2013, In : Resepi Masakan Barat Komersial 

Saya ingat lagi sewaktu kecil, ibu sering membuat kek marble untuk acara-acara tertentu seperti kenduri, hari raya dan sebagainya. Namun waktu itu kek marble yang saya tahu hanyalah kek butter biasa dengan bahan utama iaitu tepung, majerin dan gula yang lebih kurang sama banyak. Persamaannya pula adalah warnanya yang dicampur menyerupai batu marmar. Resepi kek marble dalam artikel ini mengandungi cecair dan mempunyai beberapa kelebihan. Mungkin ada yang kurang menggemari kek marble seperti in...

Continue reading ...
 

Resepi Biskut Famous Amos Norasikin

Posted by Norasikin Basri on Tuesday, June 11, 2013, In : Resepi Masakan Barat Komersial 


Namanya pun dah Famous Amos jadi tentunya dah terkenal merata dunia. Kalau tak terkenal, tak de la dinamakan famous. Tapi biskut Famous Amos Norasikin memang tak terkenal langsung. Siapa la nak kenal biskut buatan saya yang tentunya menggunakan bahan-bahan yang murah dengan cara yang paling mudah. Tapi sekurang-kurangnya biskut ini mudah diubahsuai mengikut tahap kekayaan anda. Kalau anda rasa anda kaya sangat, gunalah bahan yang  mahal. Kalau anda rasa anda lebih dari kaya, baik beli je yang...

Continue reading ...
 

Resepi Potato Wages

Posted by Norasikin Basri on Thursday, May 23, 2013, In : Resepi Masakan Barat Komersial 

Resepi Potato Wages ni senang je. Kenapa susah-susah nak buat potato wages. Kat pasaraya ada banyak produk sejukbeku. Cuma perlu goreng sekejap je. Terus boleh hidang bersama produk masakan barat anda. Sengaja hari ni menulis artikel yang senang kerana tujuan utamanya adalah untuk membincangkan sikap sesetengah usahawan kita yang masih lagi bergantung harap pada produk makanan segera. Jadi, baca celoteh saya ni dulu. Jangan hanya kejar resepi je. Mungkin ada sedikit ilmu yang berguna yang bol...

Continue reading ...
 

Resepi Nugget Ayam Lolipop

Posted by Norasikin Basri on Friday, May 10, 2013, In : Resepi Masakan Barat Komersial 


Biasanya bila beli nugget ayam dipasaran, terlalu banyak pilihan. Saya kategorikan hanya kepada 2 sahaja. Pertama yang mahal dan kedua yang murah. Harga nugget-nugget ini sangat berbeza bergantung kepada kualiti dan kuantiti daging ayam yang digunakan. Kalau yang mahal tu, memang ketara sangat ayamnya. Anda boleh bezakan sendiri dengan melihat dengan mata, merasa teksturnya dengan jari atau merasa kelazatannya dengan lidah. Bila membuat sendiri nugget dirumah, semuanya bergantung kapada kita....


Continue reading ...
 

Resepi Biskut Mentega Perisa Lemon

Posted by Norasikin Basri on Tuesday, May 7, 2013, In : Resepi Masakan Barat Komersial 


Kadang-kadang bila ada masa terluang, saya selalu menyelongkar rumah mencari apa yang boleh dijadikan makanan untuk minum petang. Banyak sangat bahan-bahan yang berlebihan tapi tak cukup syarat. Susah payah kumpul barang, akhirnya tak cukup satu bahan yang penting. Selalunya akan jadi makanan yang menggunakan bahan yang biasa. Bahan-bahan luar biasa kekal sebagai tukun hinggalah tamat tempoh. Lagipun masa terluang bukannya banyak sangat dan tak cukup untuk buat makanan yang rumit dan istimewa...


Continue reading ...
 

Resepi Pizza Ringkas Termasuk Roti, Sos dan Topping bahagian 2

Posted by Norasikin Basri on Monday, April 29, 2013, In : Resepi Masakan Barat Komersial 

Dalam Artikel Resepi Pizza Ringkas Termasuk Roti, Sos dan Topping bahagian 2 ini saya akan menumpukan kepada teknik dan tip membuat pizza serta maklumat-maklumat yang berkaitan perniagaan khususnya untuk peniaga pasar malam. Untuk resepi, sila rujuk Resepi Pizza Ringkas Termasuk Roti, Sos dan Topping bahagian 1. Pizza adalah masakan barat yang popular seluruh dunia. Bagi saya, tak ada yang susahnya dalam membuat pizza. Hanya roti yang diletakkan inti diatasnya.


Continue reading ...
 

Resepi Pizza Ringkas Termasuk Roti, Sos dan Topping bahagian 1

Posted by Norasikin Basri on Wednesday, April 24, 2013, In : Resepi Masakan Barat Komersial 


Pizza mempunyai 3 bahagian utama iaitu roti, sos dan topping. Cuba anda ceritakan sedikit apa yang menariknya pada pizza. Apa bezanya pizza dengan burger? Kalau saya gunakan roti sandwich di sapukan sos dan disusun ayam, sayur dan keju diatasnya adakah hasilnya akan sama dengan pizza? Dibawah ini ada resepi pizza yang mudah iaitu resepi roti dan sosnya. Untuk toppingnya, terpulang kepada anda. Saya gunakan isi ayam dan sosej. Resepi roti pizza ini hanya menggunakan resepi roti yang asas sah...


Continue reading ...
 

Twister dan Tortilla atau Classic Wrap

Posted by Norasikin Basri on Monday, April 8, 2013, In : Resepi Masakan Barat Komersial 


Memang lama tak bersiaran. Macam-macam dah berlaku pada saya tapi biarlah perkara ini diketepikan dahulu. Ada masa boleh cerita. Tak de masa, lupakan saja. Lebih baik belajar sesuatu hari ini mengenai resepi dan masakan. Apa tu twister? Sebenarnya saya maksudkan hanyalah ketulan-ketulan ayam kecil yang rangup yang digulung dalam tortilla bersama salad dan tomato dan dimakan bersama sos. Pendek kata, semua bahan boleh dibuat dan diperolehi dengan mudah. Tortilla tu memang namanya gempak. Seb...


Continue reading ...
 

Spicy Fish Spaghetti

Posted by Norasikin Basri on Wednesday, February 20, 2013, In : Resepi Masakan Barat Komersial 


Saya dah tak boleh makan daging lagi. Ayam pun dah tak boleh makan banyak-banyak. Nak makan spagetti kalau tak ada protein tak syok pulak. Jadi saya gunakan ikan untuk resepi spaghetti kali ini. Itupun bukan semua ikan saya boleh makan. Saya pilih ikan kerisi sebab inilah ikan yang paling murah yang saya boleh makan. Kesian… Kedua, sebab saya ni orang Malaysia, mesti nak makan makanan pedas sikit. Walaupun masih mengekalkan ciri-ciri masakan barat, paling tidak, mesti ada sikit pedas. Banya...


Continue reading ...
 

Teknik Mengikat Ayam | Trussing

Posted by Norasikin Basri on Monday, January 14, 2013, In : Resepi Masakan Barat Komersial 


Mengikat ayam dipanggil trussing dalam masakan barat. Ayam diikat sebelum dipanggang atau dibakar supaya ayam masak lebih sekata. Setelah diikat, bentuk ayam menjadi padat dan bulat. Oleh itu ayam mendapat pemanasan yang menyeluruh dan seimbang. Kedua, supaya bentuk ayam lebih menarik. Ini termasuklah tidak mencapah dan tidak senget kedudukan peha dan kepaknya. Ayam Panggang Pengantin akan lebih menarik.

Saya telah membuat video cara-cara mengikat ayam atau trussing ni. Tali yang digunakan m...


Continue reading ...
 

Resepi Donut Gebu Modern

Posted by Norasikin Basri on Wednesday, January 9, 2013, In : Resepi Masakan Barat Komersial 


Kalau buat donut, anda semua mesti inginkan donut yang lembut dan gebu. Berbanding dengan Donut Gebu Tradisional yang saya paparkan dahulu, Donut Gebu Modern juga tidak kurang hebatnya. Terdapat banyak perbezaan diantara Donut Gebu Tradisional dan Donut Gebu Modern. Donut Gebu Modern menggunakan bahan-bahan yang lebih tinggi harganya. Bagaimanapun konsep  Resepi Masakan Komersial masih di utamakan dimana resepi ini hanya menggunakan bahan-bahan yang betul-betul perlu dan penting sahaja.


Continue reading ...
 

Resepi Hash Brown Patties

Posted by Norasikin Basri on Tuesday, January 8, 2013, In : Resepi Masakan Barat Komersial 


Mungkin orang yang mempopularkan hidangan ini bernama Pakcik Hash Brown. Masyarakat barat mengenalinya dengan nama potato pancake. Kalau diterjemahkan jadilah lempeng kentang. Nampaknya nama hash brown lebih popular. Secara asasnya, hash brown adalah kentang semata-mata. Cuma kaedahnya sedikit unik kerana ia menggunakan sifat-sifat kentang yang berkanji untuk menjadikan bentuk dan rasanya lebih menarik. Kaedah ini hampir serupa dengan kaedah cakar ayam cuma cakar. Keropok yang dibuat dari pul...


Continue reading ...
 

Resepi Snek Bar Bijirin dan Buah-buahan Berkhasiat dengan Madu

Posted by Norasikin Basri on Monday, January 7, 2013, In : Resepi Masakan Barat Komersial 


Cuba anda belek-belek makanan ringan di pasaran sekarang. Saya dapati trend makanan ringan kini telah berubah daripada makanan yang tidak berkhasiat kepada makanan yang lebih berkhasiat. Kini banyak syarikat yang mengeluarkan makanan yang banyak memberi tenaga malah mengenyangkan. Maklumlah, penjaga gol pun boleh jadi wanita kalau perut lapar. Bagaimanapun, snek begini pastinya dijual dengan harga yang mahal. Bijirin-bijirin, buah-buahan dan pelbagai sumber makanan berkhasiat sememangnya suda...


Continue reading ...
 

Resepi Durian Crepe Paling Mudah dan Jimat

Posted by Norasikin Basri on Wednesday, January 2, 2013, In : Resepi Masakan Barat Komersial 


Hujung Disember 2012, saya mendapat seorang anak saudara yang baru. Bila dapat berita, terhegeh-hegeh la mengunjungi hospital dengan perasaan tak sabar. Di hospital, terbongkarlah kisah adik ipar saya yang mengidam durian crepe tapi belum kesampaian. Dalam perjalanan pulang pukul 5 petang, saya ceritakan kisah tadi kepada suami kerana saya berhasrat sangat nak beri adik ipar saya rasa durian crepe sebelum waktu melawat tamat pukul 7.30 malam nanti. Suami saya tak pernah rasa pun durian crepe ...


Continue reading ...
 

Resepi Pasta Bayam dalam Minyak Zaitun, Tomato dan Bawang Putih

Posted by Norasikin Basri on Tuesday, December 4, 2012, In : Resepi Masakan Barat Komersial 


Saya menanggap pasta dengan bawang putih dan minyak zaitun adalah asas dalam masakan pasta. Hidangan ini popular dengan nama agleo olio. Saya pun tak ingat bahasa apa. Mungkin Itali kot. Benda yang tak penting memang saya susah sangat nak ingat. Yang pastinya, masakan pasta ini sangat mudah. Tapi untuk resepi kali ini, saya gunakan tomato sebagai bahan utama. Tak de la rasa kosong sangat. Kalau penduduk Malaysia yang dah terbiasa sangat dengan hidangan yang mempunyai rasa dan bau yang kuat se...


Continue reading ...
 

Resepi Cupcake Bluberi | Blueberry Cupcake

Posted by Norasikin Basri on Wednesday, November 28, 2012, In : Resepi Masakan Barat Komersial 


Kalau dibandingkan antara cupcake dengan muffin, sudah tentulah muffin lebih mudah disediakan. Bagaimanapun cupcake lebih lembut dan gebu. Pernahkah anda cuba menyediakan muffin dengan kaedah penyediaan cupcake? Inilah yang telah saya lakukan. Hasilnya adalah seperti gambar-gambar dibawah. Daripada muffin bertukar kepada cupcake yang lembut dan gebu. Boleh cuba melalui resepi dibawah. Pastikan kaedah penyediaan diikuti dengan betul atau cupcake akan menjadi muffin semula.


Continue reading ...
 

Cara Membuat Pasta Bayam | Spinach Pasta

Posted by Norasikin Basri on Thursday, November 22, 2012, In : Resepi Masakan Barat Komersial 


Pasta juga merupakan salah satu sumber karbohidrat yang utama dalam hidangan masakan barat. Sejak diperkenalkan oleh kaum cina, masyarakat barat terus menggemari pasta dan kemudiannya mengubahsuai bahan-bahan dan bentuk pasta mengukit citarasa mereka. Kalau nak cerita mengenai jenis-jenis pasta, memang panjang. Lain rupa, lain namanya. Nak sebut pun susah. Bagi orang Malaysia, semuanya dipanggil mi. Spinach pasta seperti ini boleh dibeli dengan mudah di Malaysia. Ada yang dijual dalam bentuk ...


Continue reading ...
 

Resepi Caesar Salad

Posted by Norasikin Basri on Wednesday, November 7, 2012, In : Resepi Masakan Barat Komersial 


Salad dalam Masakan Barat di klasifikasikan kepada dua kategori. Pertama, simple salad dan kedua, mixed salad. Simple salad tu tak payah cerita la. Hanya menggunakan satu jenis bahan sahaja sebelum dihidangkan bersama dressing yang sesuai. Caesar salad termasuk dalam mixed salad. Contoh-contoh lain adalah seperti  waldorf salad, yunani salad. Kaedahnya masih lagi sama. Yang membezakannya hanya bahan yang digunakan untuk digaulkan bersama dressing. Mari belajar caesar salad dulu kerana ia ada ...


Continue reading ...
 

Resepi Coleslaw Mudah dan Ringkas

Posted by Norasikin Basri on Friday, October 19, 2012, In : Resepi Masakan Barat Komersial 


Entah kenapa ada orang yang tergila-gilakan coleslaw dari salah sebuah restoran makanan segera popular dunia. Tak tahu apa yang menariknya. Makan sayur memang baik tapi tak de la sampai tahap terlalu taksub. Bagi yang memang tak makan sayur, hidangan macam ni awal-awal lagi dah ditolak tepi. Rasa-rasanya kalu coleslaw ni tak dimasukkan dalam pakej hidangan, mungkin beberapa mangkuk sahaja yang terjual sehari. Saya pun besar kemungkinan tak akan beli kerana hidangan mudah seperti ini sepatutny...


Continue reading ...
 

Resepi Vinaigrette | Asas French Dressing

Posted by Norasikin Basri on Tuesday, October 16, 2012, In : Resepi Masakan Barat Komersial 


Pebende la vinaigrette atau french dressing tu. Secara mudahnya vinaigrette adalah asas sos salad dalam masakan barat khasnya masakan Perancis. Masyarakat barat memang gemarkan salad sebagai pembuka selera. Campak je apa-apa sayur-sayuran segar dan gaulkan dengan vinaigrette , jadilah salad yang mudah. Tambahkan hirisan ayam atau makanan laut, jadi salad yang lebih istimewa. Tujuan entri ini adalah untuk memudahkan saya memaparkan resepi-resepi masakan barat yang lain yang menggunakan vinaigr...


Continue reading ...
 

Resepi Cocktail Udang Galah

Posted by Norasikin Basri on Monday, October 8, 2012, In : Resepi Masakan Barat Komersial 


Tak seperti masakan timur, masakan barat menggunakan apa sahaja makanan yang mereka gemari sebagai pembuka selera. Pembuka selera bermaksud makanan yang diambil dalam kuantiti kecil sebelum menikmati makanan utama dan ia bertujuan untuk membangkitkan selera. Dalam bahasa inggeris, ia disebut apetizer. Biasanya pembuka selera masyarakat kita terdiri dari sayur-sayuran seperti rojak, pecel, tetapi dalam masakan barat, mereka juga menjadikan protin dan karbohidrat sebagai pembuka selera. Ciri-ci...


Continue reading ...
 

Resepi Grilled Chicken Wings With Cheese Dressing

Posted by Norasikin Basri on Wednesday, October 3, 2012, In : Resepi Masakan Barat Komersial 


Tak sangka pula tahun ni, tempahan ibadah qurban secara online yang saya terima, semuanya datang dari kaum hawa. Mana la peginya kaum adam ni ye. Mungkin ekonomi wanita lebih kukuh kot. Sesuai dengan tema Sambutan Hari Wanita Kebangsaan tahun ini, “Wanita Pencetus Ekonomi Baru.” PM kita pun dah mengakui peranan wanita sebagai modal insan, pemacu ekonomi dan rakan transformasi dilihat sebagai aset penting kepada negara. Namun tanggungjawab sebagai wanita dan isteri tak boleh diabaikan. W...


Continue reading ...
 

Resepi Grilled Tomato | Vegetarian Diet

Posted by Norasikin Basri on Tuesday, October 2, 2012, In : Resepi Masakan Barat Komersial 


Dalam bahasa melayu, vegetarian dipanggil apa ye? Yang saya tahu, vegetarian diet adalah pemakanan hanya berasaskan tumbuh-tumbuhan. Vegetarian termasuklah sayur-sayuran, buah-buahan, kekacang dan bijirin. Bagaimanapun ada vegetarian yang juga menjadikan susu dan produk tenusu sebagai sebahagian dari diet mereka. Ini dipanggil lacto vegetarian diet. Terdapat juga lacto-ovo vegetarian diet yang menambah susu atau telur atau kedua-duanya dalam diet mereka. Apabila mengamalkan vegetarian diet,...


Continue reading ...
 

Streudel Muffin Buah-buahan

Posted by Norasikin Basri on Wednesday, September 19, 2012, In : Resepi Masakan Barat Komersial 


Inginkan muffin yang tak banyak cekadak? Inilah dia. Konsep muffin itu sendiri dah memang mudah, cepat dan ringkas. Tetapi ramai yang menyukarkan proses membuat muffin dengan menokok tambah berbagai-bagai syarat dan petua. Biasanya kalau muffin yang banyak cekadak, itu tak boleh ini tak boleh, saya tak akan buat. Alang-alang berpeluh, lebih baik saya buat cupcake. Seperti Streudel Muffin Buah-buahan ini, proses membuatnya tak sampai 30 saat. Tak sampai setengah jam, dah boleh makan. Nasihat s...


Continue reading ...
 

Resepi Cupcake Jem Strawberi

Posted by Norasikin Basri on Tuesday, September 18, 2012, In : Resepi Masakan Barat Komersial 


Saya senyap bukan kerana sibuk shooting rancangan masakan televisyen atau sibuk ditemuramah untuk majalah. Bukan juga kerana bercuti ke Imbak Canyon menenangkan fikiran menerokai alam semulajadi.
Saya senyap kerana saya perlu senyap sebentar. Bulan Syawal pun dah habis. Dah masuk bulan baru pun, ada lagi tetamu datang beraya. Waktu begini, ilmu menghasilkan hidangan pantas, mudah dan ringkas memang sangat perlu. Kos yan...


Continue reading ...
 

Resepi Homemade Popcorn

Posted by Norasikin Basri on Tuesday, August 28, 2012, In : Resepi Masakan Barat Komersial 


Dulu pernah saya ceritakan, saya membeli projector sebagai alat bantuan mengajar. Mudah sikit kerja saya walaupun terpaksa mengeluarkan duit poket sendiri. Contohnya, sewaktu mengadakan kelas menganyam ketupat percuma penghujung Ramadhan yang lalu, saya hanya perlu pancarkan sahaja video teknik menganyam ketupat. Bila hujung minggu pula, dimasa lapang, saya pancarkan movie pula ke dinding rumah saya. Biasanya kartun untuk anak saya. Dengan movie kualiti bluray, tonton pula skrin besar, memang...


Continue reading ...
 

Diskaun Ebook Masakan Barat dilanjutkan sehingga 13 Ogos

Posted by Norasikin Basri on Tuesday, August 7, 2012, In : Resepi Masakan Barat Komersial 


Banyak permintaan yang  saya terima untuk melanjutkan tempoh Diskaun 20% bagi ebook-ebook masakan barat tulisan saya. Menjelang Aidilfitri memang semuanya sibuk. Jadi saya lanjutkan tempohnya sehingga 13 Ogos 2012. Rata-rata sangat berminat dengan ebook ketiga saya yang mengandungi resepi kek coklat moist. Ebook ini diberikan percuma sama seperti ebook kek keju, kek kukus buah-buahan dan hidangan pengiring masakan barat.

Dapatkan diskaun 20% untuk ebook Masakan Barat Komersial. Klik disini sek...


Continue reading ...
 

Resepi Ayam Goreng Nestum

Posted by Norasikin Basri on Wednesday, July 25, 2012, In : Resepi Masakan Barat Komersial 


Kalau ayam goreng, saya rasa tak payah nak diajar lagi. Orang Malaysia memang suka makanan bergoreng terutama ayam. Kalau orang yang tak pernah kedapur pun dah boleh agak macam mana nak buat. Bagi saya, ayam kalau digoreng dengan garam sahaja pun dah sedap. Tak perlu rempah yang keterlaluan lagi. Nestum pula sebagai cara yang mudah untuk memberikan kerangupan. Tapi setiap sesuatu resepi mesti ada keistimewaan yang tersirat.


Bahan-bahan untuk Ayam Goreng Nestum
½ ekor Ayam
4 ulas Bawang Putih
3...


Continue reading ...
 

Salam Ramadhan dan Diskaun Ebook Panduan dan Resepi Masakan Barat Komersial

Posted by Norasikin Basri on Tuesday, July 24, 2012, In : Resepi Masakan Barat Komersial 


Salam Ramadhan dan Selamat Berpuasa. Untuk bulan Ramadhan 2012 ini dengan sukacita saya mengumumkan DISKAUN 20% untuk ebook-ebook saya. Sebelum saya bercerita lebih lanjut,terlebih dahulu saya ingin mengucapkan terima kasih dan Selamat Berpuasa kepada semua pembaca Blog Resepi Masakan Barat terutama pembaca-pembaca setia seperti dibawah iaitu
  1. Lebih 600 subscriber mailing list yang telah menerima ebook Masakan Barat 2
  2. Hampir 1500 subscriber feedburner yang menerima update blog melalui ema...


Continue reading ...
 

Kek Coklat dengan Rich Chocolate Ganache

Posted by Norasikin Basri on Wednesday, July 4, 2012, In : Resepi Masakan Barat Komersial 


Agak lama juga saya tak paparkan gambar-gambar kek yang saya buat. Sibuk menumpu kepada masakan ayam je. Bila selesai Resepi Kerutup Ayam Timur, barulah rasa lega sikit. Macam dah selesai satu modul rasanya. Boleh la saya paparkan gambar kek dua tiga entri mendatang.

Kek dalam entri ini adalah kek coklat moist yang biasa saya buat. Memang kek ini yang paling popular dan paling banyak permintaan. Resepinya ada saya muatkan dalam Ebook Percuma Panduan dan Resepi Masakan Barat Komersial 3. Bezany...


Continue reading ...
 

Menyediakan kek dalam waktu sibuk

Posted by Norasikin Basri on Tuesday, May 22, 2012, In : Resepi Masakan Barat Komersial 


Amboi... lamanya tak bersiaran. Macam la ada pengunjung yang ternanti-nanti resepi baru. Macam biasa, saya sentiasa sibuk hingga tak cukup nafas. Tanggungjawab utama, mengajar, mendidik, memang saya tak anggap sibuk la. Mana boleh mengabaikan pelajar saya. Boleh kena sambar petir kalau buat macam tu. Yang menjadikan saya sibuk adalah tugas-tugas lain yang mesti dibuat. Kalau tempahan kek tu, memang saya boleh tolak sebab ia terletak dihujung sekali senarai tugasan yang perlu dibuat. Kalau sem...


Continue reading ...
 

Resepi Pocket Chapati dan Teknik Kreativiti Untuk Tambah Nilai Produk

Posted by Norasikin Basri on Thursday, April 26, 2012, In : Resepi Masakan Barat Komersial 


Dalam seminggu ni, saya rasa sibuk sangat hinggakan nak update blog pun susah. Aktiviti ditempat kerja semakin bertambah berikutan majlis yang akan diadakan hujung minggu ni. Tempahan kek yang saya terima juga lebih banyak dari biasa. Mungkin kerana cuti hari buruh jadi masing-masing ingin membawa pulang kek untuk keluarga. Sekarang ni saya sedang membuat kek tiramisu kecil sebanyak 75 biji. Penuh peti ais saya dengan keju 4 kg yang akan saya gunakan nanti. Harap entri Pocket Chapati kali ini...


Continue reading ...
 

Resepi Skon Buttermilk Asas | Basic Buttermilk Scone

Posted by Norasikin Basri on Wednesday, February 22, 2012, In : Resepi Masakan Barat Komersial 


Jika muffin boleh dikatakan cupcake yang mudah dan ringkas, begitu juga dengan skon dimana skon boleh dikategorikan sebagai quickbread yang kecil. Bagaimanapun saya lebih gemar mengaitkannya dengan biskut yang ringkas. Skon popular sebagai snek masyarakat barat terutama yang berasal dari Scotland. Kalau orang yang kurang berilmu, pasti menganggap skon adalah biskut yang tak menjadi, lemau atau tak cukup syarat. Apa yang penting, skon sebenarnya makanan yang mudah dan cepat disediakan, tidak c...


Continue reading ...
 

Muffin Coklat Berganda | Double Chocolate Muffin

Posted by Norasikin Basri on Saturday, February 11, 2012, In : Resepi Masakan Barat Komersial 


Petang-petang, bila boring, tak ada benda nak dikunyah, membuat muffin adalah pilihan yang tepat. Muffin lebih mudah, cepat dan mengenyangkan berbanding cupcake. Muffin coklat berganda paling sesuai untuk penggemar coklat tegar kerana rasa coklat pada muffin ini sangat kuat tambahan pula dengan tekstur muffinnya yang lembab. Bagi yang tak suka makanan yang terlalu bercoklat, boleh cuba Resepi Cupcake Coklat Tipis. Kalau nak yang rangup pula, boleh cuba Biskut Coklat Barat.


Bahan-bahan untuk...


Continue reading ...
 

Russian Black and White Cake

Posted by Norasikin Basri on Friday, February 10, 2012, In : Resepi Masakan Barat Komersial 


Russian Black and White Cake ini sebenarnya saya hasilkan dari Resepi Kek Coklat Moist yang asal. Tiada ubah sedikitpun kecuali toppingnya. Sila belek page Promosi untuk ebook Kek Coklat Moist yang diberi percuma bersama Panduan dan Resepi Masakan Barat Komersial. Konsep Russian Black and White Cake ni terletak pada corak yang terhasil apabila kek dipotong. Kebetulan sahabat saya ingin berkongsi sebiji kek bersama sahabat yang lain jadi saya potong siap-siap. Dapatlah tangkap gambar bahagian ...


Continue reading ...
 

Resepi Muffin Asas 2

Posted by Norasikin Basri on Wednesday, February 1, 2012, In : Resepi Masakan Barat Komersial 

Sengaja saya memaparkan resepi muffin asas lagi kerana kedua-duanya sangat jauh berbeza. Resepi muffin asas yang pertama lebih bersifat komersial dimana kos menghasilkannya sangat kecil dan tidak cerewet manakala resepi muffin asas kali ini lebih tinggi kosnya dan sesuai untuk surirumah yang hanya menghidangkan yang terbaik untuk keluarganya. Saya harap anda dapat membandingkan kedua-duanya dan ulaskan pendapat anda dalam kotak komen dibawah.

Bahan-bahan untuk Resepi Muffin Asas2
350g Tepung ...


Continue reading ...
 

Resepi Cream Of Broccoli Soup

Posted by Norasikin Basri on Wednesday, January 25, 2012, In : Resepi Masakan Barat Komersial 

Cream of Broccoli Soup adalah sup lanjutan yang dihasilkan dari sos asas masakan barat yang pernah saya paparkan suatu ketuka dahulu. Dengan teknik yang sama dengan cream of mushroom soup, anda akan memperolehi sup yang berkhasiat untuk dijadikan pembuka selera dalam set menu antarabangsa. Memang mudah jika anda telah menguasai sos veloute dan penyediaannya tidak memerlukan masa yang lama, sesuai untuk perniagaan. Untuk resepi ini, saya menggunakan bawang besar, leeks dan giant celery sebagai...


Continue reading ...
 

Resepi French Toast

Posted by Norasikin Basri on Wednesday, January 18, 2012, In : Resepi Masakan Barat Komersial 

Sarapan di negara Eropah termasuk Perancis atau Itali biasanya ringkas dan masa sarapan pendek sahaja. Biasanya hanya secawan kopi atau teh dengan sedikit pastri. Segelas kecil jus buah-buahan juga memadai. Ini kerana mereka makan malam hanya selepas pukul 8 malam dan disana waktu ini sudah dianggap lewat. Berbanding dengan orang Amerika, mereka makan lebih awal jadi apabila paginya mereka akan terlalu lapar dan memerlukansarapan yang lebih banyak. Dari sinilah munculnya perkataan ‘breakfas...


Continue reading ...
 

Stew Daging Lembu | Beef Stew

Posted by Norasikin Basri on Thursday, January 5, 2012, In : Resepi Masakan Barat Komersial 

Stew memang kurang popular dengan masyarakat Malaysia tetapi sangat popular dalam masakan barat. Padahal sebenarnya masyarakat kita sering memasak makanan dengan kaedah ini tanpa disedari. Stew adalah kaedah memasak makanan menggunakan air yang sedikit dengan api yang perlahan supaya makanan menjadi lembut dan ia dihidangkan bersama kuahnya sekali. Dalam bahasa pasarnya dia dinamakan merendidih. Setelah mengetahui maksud stew, barulah ramai yang sedar, memang banyak hidangan tempatan yang men...


Continue reading ...
 

Resepi Makaroni Bakar

Posted by Norasikin Basri on Sunday, January 1, 2012, In : Resepi Masakan Barat Komersial 

Bagi saya, makaroni bakar sebenarnya tak lebih daripada makaroni goreng lebihan semalam yang diberikan nafas baru supaya dapat dihidangkan panas-panas. Manakan tidak, rata-rata makaroni bakar yang saya rasa tak pernah mempunyai rasa yang tertentu yang melambangkan keunikan masakan itu sendiri. Kebanyakkannya mempunyai rasa mi yang digoreng cara Thai atau Melayu. Kalau di barat mungkin mempunyai citarasa barat. Persamaannya hanya keju yang ditaburkan diatas yang menjurus kearah masakan barat. ...


Continue reading ...
 

Pai Epal Menjelang Tahun Baru 2012

Posted by Norasikin Basri on Saturday, December 31, 2011, In : Resepi Masakan Barat Komersial 

Tahun 2012, tiada siapa yang menduga apa yang akan berlaku. Biasanya kita akan melengkapi diri dengan azam baru menuju kearah kehidupan yang lebih baik. Bagaimanapun, ramai yang terlalu teruja untuk menempuh tahun baru sehinggakan melupakan segala-galanya yang telah dilalui tahun lepas. Biasanya hanya yang menggembirakan sahaja diingati sedangkan yang sedih dan memalukan dilupakan begitu sahaja. Jadi di tahun baru ini, saya mengajak anda bertafakur sejenak mengenangkan segala suka duka tahun ...


Continue reading ...
 

Resepi Nugget Daging dan Tujuan Menyadur/Menyalut Makanan

Posted by Norasikin Basri on Wednesday, December 28, 2011, In : Resepi Masakan Barat Komersial 

Mana-mana pergi sama ada pasar malam, pasar tani, expo, exibition, pasaraya, karnival, pasar minggu, pasar lambak, pasti ada sahaja usahawan yang menjual nugget, bebola, fingers dan sebagaiya. Makanan seperti ini bukan sahaja cepat dimasak, mudah didapati, malah menguntungkan. Apa yang saya kesalkan, makanan ini sepatutnya adalah sesuatu yang berkhasiat tetapi setelah dia dikomersialkan, dikeluarkan dalam kuantiti besar dan dijadikan produk sejuk beku, kualitinya semakin menurun. Makanan ini ...


Continue reading ...
 

Bagaimana Membuat Kentang Goreng Rangup dan Sejukbeku Komersial

Posted by Norasikin Basri on Tuesday, December 13, 2011, In : Resepi Masakan Barat Komersial 


Tak perlu diperkenalkan lagi. Kentang goreng memang sangat popular di Malaysia. Makanan barat ini dijual hampir di semua restoran masakan barat terutama yang berkonsepkan francais. Malah restoran dan gerai biasa juga menjualnya memandangkan ia sangat mudah dan cepat serta mempunyai permintaan tinggi sebagai makanan ringan dan sampingan. Bagaimanapun, saya rasa, hampir semuanya menggunakan kentang goreng sejukbeku yang terdapat dipasaran kecuali syarikat-syarikat gergasi yang mempunyai beratus...


Continue reading ...
 

Cara Membuat Mayonis Sendiri | Homemade Mayonaise

Posted by Norasikin Basri on Monday, December 5, 2011, In : Resepi Masakan Barat Komersial 


Dalam ebook Panduan dan Resepi Masakan Barat Komersial, saya ada menggunakan banyak menggunakan mayonis dalam hidangan-hidangan yang dipelajari. Dah lama saya diajukan pertanyaan oleh pelanggan-pelanggan ebook saya mengenai kaedah membuat mayonis sendiri. Kini baru saya berkesempatan memaparkan disini. Tidak susah sebenarnya. Tak perlu guna api pun. Hanya perlu kacau. Kalau ada mixer lagi senang. Tapi saya mengajar hanya menggunakan tangan je. Resepi dibawah boleh menghasilkan kira-kira 1 l...


Continue reading ...
 

Resepi Waffle Mudah dan Ringkas

Posted by Norasikin Basri on Thursday, October 27, 2011, In : Resepi Masakan Barat Komersial 


Waffle ni memang tak jauh sangat bezanya dengan pancake asas yang pernah saya paparkan dalam blog ini. Anda boleh bandingkan sendiri dalam entri pancake asas saya. Saya memang gemarkan waffle yang rangup diluarnya ketika panas dan gebu didalamnya. Resepi dibawah ini adalah resepi waffle yang paling mudah untuk anda cuba. Saya tak ada alat untuk memasak waffle. Kalau nak beli pun tak berbaloi untuk saya. Bukan saya nak makan waffle tiap-tiap hari. Ada juga saya belek harga mesin ini dikedai ba...


Continue reading ...
 

Resepi Seafood Tempura

Posted by Norasikin Basri on Tuesday, October 11, 2011, In : Resepi Masakan Barat Komersial 


Saya pun tak tahu tempura ni makanan jepun atau masakan barat atau negara manapun. Itu memang saya tak ambil berat sangat. Rasanya banyak negara ada hidangan bersalut tepung. Masakan thai popular dengan udang dan sotong goreng tepung, masakan barat dengan ayam gorengnya. Tempura tu pun saya tak tahu maknanya. Mungkin rempah, mungkin nama tempat atau apa saja. Apa yang penting, kerjaaaaasama, bagaimana hendak menghasilkan adunan tepung tempura yang rangup, garing, lazat dan yang pastinya bukan...


Continue reading ...
 

Kek Coklat Moist dengan Hiasan Tema Perkhemahan

Posted by Norasikin Basri on Monday, August 15, 2011, In : Resepi Masakan Barat Komersial 


Hari ini saya tak mahu tulis banyak-banyak. Cukup la dengan gambar-gambar kek coklat moist yang say hasilkan baru-baru ini sebagai rujukan saya akan datang. Harap ada kebaikkan untuk anda juga. Resepi sila rujuk ebook-ebook saya.




Continue reading ...
 

Chocolate Fudge Banana Split

Posted by Norasikin Basri on Saturday, July 30, 2011, In : Resepi Masakan Barat Komersial 

Suatu ketika dahulu saya pernah kata, daripada menjual pisang lebih baik menjual pisang goreng. Daripada jual ubi, lebih baik jual kerepek ubi. Inilah yang dimaksudkan dengan memberikan tambah nilai kepada produk sedia ada anda. Tak faham lagi? Macam ni la. Tak lama lagi kita nak berpuasa. Pasti ada anak muda yang berniat untuk menjual daun ketupat. Apa kata sambil-sambil menjual daun ketupat tu, anda jual juga kelongsong ketupat siap. Kalau tak pandai anyam, minta la sesiapa ajarkan cara men...


Continue reading ...
 

Resepi Cupcake Coklat Tipis | Light Chocolate Cupcake

Posted by Norasikin Basri on Tuesday, July 26, 2011, In : Resepi Masakan Barat Komersial 

Setelah sekian lama membuat kek dan cupcake coklat dalam kategori sangat bercoklat kegemaran kanak-kanak, kini tiba masanya untuk membuat kek untuk diri saya sendiri. Sejenis kek yang lembut dan gebu seperti kek span dengan rasa coklat yang sipi-sipi. Kalau saya nak makan sesuatu yang bercoklat, lebih baik saya makan coklat bar je. Maka terhasillah cupcake coklat tipis khusus untuk penggemar kek tetapi bukan penggemar coklat yang ekstrem. Bagi yang baru nak belajar membezakan yang mana cupc...


Continue reading ...
 

Crepe With Orange Sauce

Posted by Norasikin Basri on Monday, July 18, 2011, In : Resepi Masakan Barat Komersial 

Dalam masakan barat pun ada makanan yang kita panggil lempeng. Saya sebenarnya malas nak sebut lempeng sebab bila anda tau je, minat anda untuk mencuba terus luntur. Tapi saya tak kisah. Saya ada tujuan tersendiri. Walaupun hidangan barat ini cuma lempeng tetapi masyarakat barat telah berjaya meningkatkan taraf makanan ini ke tahap yang setara dengan makanan-makanan barat yang lain. Sama seperti capati dan tossei dalam masakan india, crepe juga dikenali di seluruh dunia. Sekarang ni pun saya ...


Continue reading ...
 

Download Percuma Ebook Resepi Masakan Barat Komersial

Posted by Norasikin Basri on Friday, July 15, 2011, In : Resepi Masakan Barat Komersial 

Beberapa aduan yang saya terima mengatakan borang ebook percuma yang saya sediakan gagal berfungsi dengan baik. Ada yang tersangkut ditengah jalan. Walaupun pendaftaran berjaya, tetapi tiada link download yang keluar. Dah sebulan saya mencari kaedah alternatif agar anda dapat download ebook percuma saya dengan jayanya. Kini baru berjumpa. Bagi yang masih belum memperolehi ebook Panduan dan Resepi Masakan Barat Komersial 2 yang saya berikan percuma atau yang cuba mendaftar tapi masih belum mem...

Continue reading ...
 

Resepi Apple Fritters dengan Sos Apricot

Posted by Norasikin Basri on Tuesday, July 12, 2011, In : Resepi Masakan Barat Komersial 

Kalau disebut dalam bahasa omputeh, memang sedap je bunyinya. Cuba terjemahkah dalam Bahasa Malaysia. Jadi la epal goreng. Sama spesis dengan pisang goreng, keledek goreng, keladi, sukun, ubi dan sebagainya. Memang tak ada kelas. Jadi kat hotel hanya menyajikan apple fritters dan bukannya epal goreng. hehehhe

Bahan-bahan untuk Apple Fritters
2 bj epal hijau
80g tepung gandum
20g tepung beras
130ml susu segar
1 cmb minyak masak
1 bj telur (C)
1/2 cmt garam
1/4 cwn minyak untuk menggoreng

Bahan untuk S...


Continue reading ...
 

Muffin Bijirin Nestum | Nestum Cereal Muffin

Posted by Norasikin Basri on Wednesday, June 22, 2011, In : Resepi Masakan Barat Komersial 

Walaupun dah buat biskut bijirin nestum, stok nestum kat rumah saya masih lagi banyak. Kalau nak dijadikan minuman rasa jemu pulak. Nak gunakan untuk ayam goreng nestum, berapa banyak saja le yang digunakan. Nak buat popia nestum pulak terasa malasnya. Lagipun stok susu tepung dah habis. Jadi lebih baik saya buat nestum. Kalau tak habis pun, boleh la saya agih-agihkan kepada kawan-kawan di tempat kerja. Boleh jugak mintak pendapat mereka. Kebetulan, bapa mertua saya nak datang. Kira ok la tu....


Continue reading ...
 

Muffin Asas Yang Sempurna

Posted by Norasikin Basri on Tuesday, June 14, 2011, In : Resepi Masakan Barat Komersial 

Kepada sesiapa yang masih belum dapat membezakan antara muffin dan cupcake, bolehlah mencuba resepi muffin asas yang saya sertakan dibawah ini. Adalah penting untuk tahu membezakan kedua-dua masakan barat ini supaya kita dapat menganalisa kejayaan sesuatu resepi. Ramai yang mengharapkan muffin mereka gebu, lembut dan halus sedangkan itu adalah ciri-ciri cupcake. Membuat muffin tidak begitu cerewet seperti membuat cupcake seolah-olah muffin direka untuk hidangan yang cepat dan mudah. Muffin ju...


Continue reading ...
 

Resepi Pancake Asas

Posted by Norasikin Basri on Friday, June 3, 2011, In : Resepi Masakan Barat Komersial 

Dah lama saya tak paparkan resepi masakan barat sampaikan ada yang komplen, nama blog je masakan barat tapi dalamnya resepi cekodok. Bagaimanapun saya memang tak layan sangat komen sebegitu. Saya nak letak resepi masakan barat ke, timur ke, utara ke selatan ke, itu terpulang kepada saya. Saya sekeluarga yang nak makan. Saya yang keluarkan modal untuk memasak. Blog saya bukan copy paste dari internet. Gambar-gambar juga original milik saya. Jadi setiap apa yang saya paparkan perlulah saya masa...


Continue reading ...
 

Resepi Sos Veloute | Sos Asas Putih 2

Posted by Norasikin Basri on Friday, April 8, 2011, In : Resepi Masakan Barat Komersial 

Sebelum ni saya dah bercerita mengenai sos asas putih yang pertama iaitu sos bechamel. Perbezaan yang paling ketara ialah, sos veloute menggunakan stok putih iaitu rebusan ayam, ikan, lembu atau sayuran yang jernih. Sos veloute juga tak menggunakan sebarang herba masakan barat. Kalau nak tau sos bechamel menggunakan bahan dan herba apa, sila klik Resepi Sos Bechamel | Sos Asas Putih 1. Dengan sedikit penambahan bahan, sos veloute boleh menghasilkan sos-sos lain dan yang paling popular adalah ...


Continue reading ...
 

Resepi Sandwich Double Decker

Posted by Norasikin Basri on Wednesday, March 9, 2011, In : Resepi Masakan Barat Komersial 

Kalau dalam kategori masakan barat, sandwich dah termasuk dalam hidangan utama kerana hidangan ini sudah lengkap semuanya termasuk karbohidrat, protin, sayur-sayuran dan sebagainya. Bagi masyarakat Malaysia yang hanya akan berasa kenyang apabila memakan nasi, akan menganggap sandwich hanya sebagai makanan ringan yang berkhasiat. Bagi para usahawan pula, setiap apa yang menjadi kegemaran rakyat Malaysia, sudah tentu boleh ditukarkan menjadi wang. Sandwich double decker banyak di hidangkan di k...


Continue reading ...
 

Resepi Aiskrim Mangga | Mango Sherbert

Posted by Norasikin Basri on Thursday, February 10, 2011, In : Resepi Masakan Barat Komersial 

Sebelum ni saya ada post entri resepi aiskrim coklat iaitu contoh resepi aiskrim yang mudah yang menggunakan susu sebagai bahannya. Sekarang mari kita belek resepi aiskrim mangga yang tidak menggunakan susu. Resepi ini lebih murah kerana tidak menggunakan susu, telur dan whipping cream. Anda pernah membeli aiskrim yang tidak menggunakan susu di kedai? Sekali-sekala cuba anda biarkan aiskrim tersebut cair didalam gelas. Kemudian lihat dan rasa tekstur aiskrim tu. pasti ada sesuatu yang akan an...


Continue reading ...
 

Resepi Aiskrim Coklat Komersial | Chocolate Ice Cream

Posted by Norasikin Basri on Wednesday, February 9, 2011, In : Resepi Masakan Barat Komersial 

Saya memang jarang membuat aiskrim kerana dirumah saya tiada penggemar aiskrim. Cuma sekali-sekala bila ada kawan-kawan atau saudara mara datang baru la terasa nak buat. Itupun kalau saya tahu mereka penggemar aiskrim. Kalau saya buat juga, memang tak akan ada yang makan. Membazir je. Aiskrim coklat dalam peti ais dirumah saya pun rasanya dah melebihi 2 tahun saya simpan. Rasanya dah lama expired. Saja je nak buat pekasam.

Kalau dah jarang buat tu, maknanya kurang la kemahiran. Walaubagaimanap...


Continue reading ...
 

Resepi Fettucini Makanan Laut | Fettuchini Seafood Marinara

Posted by Norasikin Basri on Friday, February 4, 2011, In : Resepi Masakan Barat Komersial 

Fetucini adalah salah satu pasta dari bermacam-macam pasta yang dibanggakan oleh masyarakat barat. Sebenarnya bahan-bahan untuk membuat pasta semuanya sama. Yang membezakannya hanya bentuknya dan mungkin perasa dan pewarnanya. Fetucini berbentuk seperti mi yang nipis dan lebar seperti kueh teow dan diperbuat dari tepung gandum. hanya berbeza dari segi bentuknya sahaja berbanding spagetti. Manakala cara memasaknya juga sama. Boleh menggunakan berbagai-bagai sos yang popular seperti bolognaise,...


Continue reading ...
 

Resepi Donut Gebu Tradisional

Posted by Norasikin Basri on Friday, January 28, 2011, In : Resepi Masakan Barat Komersial 

Kalau kita perhatikan di negara kita, dah banyak sangat syarikat yang menjual donut sebagai tema restoran mereka. Ada juga yang membuka gerai dan kiost yang semata-mata menjual donut. Mereka bersaing secara sihat untuk menarik hati pelanggan dengan menghidangkan donut yang cantik dengan warna-warna yang menarik. Tidak kurang juga yang memberikan kelainan dengan memberikan pelbagai perisa istimewa dalam hiasan donut mereka.


Continue reading ...
 

Resepi Tat Keju Bluberi | Blueberry Cheese Tart

Posted by Norasikin Basri on Monday, January 17, 2011, In : Resepi Masakan Barat Komersial 

Saya rasa hampir semua blog yang saya lawati terutama blog yang gemar berkongsi resepi, mesti ada terselit resepi tat keju bluberi. Popular sangat ke tat keju bluberi ni? Hasil pemerhatian saya, memang ramai penggemar tat keju bluberi. Kalau tidak, tak mungkin ada usahawan yang mendapat pendapatan lumayan dengan menjual secara kecil-kecilan. Satu lagi sebab yang saya rasa membantu tat keju bluberi ini popular adalah kerana penggunaan keju dan bluberi itu sendiri dalam hidangan ini. Keju dan b...


Continue reading ...
 

Resepi Biskut Coklat dengan Oat | Chocolate Oat Cookies

Posted by Norasikin Basri on Wednesday, January 12, 2011, In : Resepi Masakan Barat Komersial 

Biskut ni sebenarnya permintaan anak saya. Kalau dengan budak-budak ni, dah tentu la biskut coklat pilihannya. Sewaktu hari raya boleh la buat biskut-biskut lain sebab ramai pengunjung dan ramai la tukang makan. Jika tak de coklat, tak de la yang sudi jadi tukang makan. Untuk menjadikannya berkhasiat untuk anak-anak, saya tambahkan oat yang baik untuk menurunkan paras kolesterol. Begitu juga dengan kandungan gula. Saya kurangkan sedikit dan gunakan gula perang malangnya coklat chip masih teta...


Continue reading ...
 

Resepi Salad Buah-buahan | Fruit Salad

Posted by Norasikin Basri on Monday, January 10, 2011, In : Resepi Masakan Barat Komersial 

Masyarakat barat ni kalau makan, mereka mesti bahukan makanan yang seimbang. Kalau dalam sepinggan hidangan utama tu mesti ada karbohidrat, protin dan sayur. Mereka juga mahukan pembuka selera, sup dan pencuci mulut setiap kali menjamu selera. Kiranya anda mahu membangunkan sebuah empayar perniagaan masakan barat, anda mesti menghidangkan semua kategori hidangan ini barulah restoran anda boleh dikatakan sebagai restoran yang berprestij.

Dibawah ini saya sediakan resepi salad buah-buahan yang...


Continue reading ...
 

Cream of Mushroom Soup | Resepi Sup Cendawan

Posted by Norasikin Basri on Saturday, January 8, 2011, In : Resepi Masakan Barat Komersial 

Satu lagi masakan barat dari kategori sup yang paling popular dinegara kita adalah cream of mushroom soup ataupun sup cendawan. Walaupun sup ini bukanlah istimewa sangat tapi ia mempunyai penggemarnya yang tersendiri. Tak sah restoran masakan barat kita tanpa sup ini. Bayangkanlah, masyarakat di Malaysia sanggup membeli sup cendawan ini yang telah dijadikan sup segera sama ada dijual dalam tin dalam bentuk pekatan mahupun dalam paket dalam bentuk serbuk pati sup. Sup-sup ini dijual dengan har...


Continue reading ...
 

Resepi Cream of Chicken Soup

Posted by Norasikin Basri on Thursday, January 6, 2011, In : Resepi Masakan Barat Komersial 

Chicken soup bolehlah dikategorikan sebagai asas bagi masakan barat memandangkan bahan dan teknik asas yang digunakan sangatlah mudah. Walaubagaimanapun tanpa teknik yang betul, agak sukar untuk menghasilkan sup yang boleh dijadikan produk jualan di gerai atau restoran-restoran masakan barat komersial.

Perkara pertama yang perlu diingat jika menyediakan masakan barat adalah, masyarakat barat gemar masakan dengan perasa asli. Maksudnya jika memasak ayam, mereka mahu rasa ayam yang sebenar yang ...


Continue reading ...
 

Tabasco Hot Sauce Recipe

Posted by Norasikin Basri on Wednesday, January 5, 2011, In : Resepi Masakan Barat Komersial 

Dah buang tebiat agaknya saya ni. Letak gambar pinggan kosong kat blog resepi. Atas pinggan tu sebenarnya terpulang kepada anda nak letak hidangan apa pun terutamanya masakan barat. Kalau nak letak keropok lekor macam tak sesuai sangat. Saya cuma nak tunjukkan cara membuat sos pedas tabasco (Tabasco Hot Sauce).

Manusia ni ada yang gemarkan masakan pedas dan ada juga yang gemarkan masakan sangat pedas. Masakan barat juga tak terkecuali cuma bilangannya tak begitu banyak memandangkan omputeh ni ...


Continue reading ...
 

Resepi Lasagna Bolognese

Posted by Norasikin Basri on Monday, December 27, 2010, In : Resepi Masakan Barat Komersial 

Satu lagi masakan barat yang popular di Malaysia adalah lasagna. Asalnya lasagna adalah hidangan yang terbit dari kombinasi hidangan-hidangan barat yang lain. Kini terdapat berbagai jenis lasagna dengan berbagai citarasa yang menggabungkan menu masakan barat dengan masakan Malaysia. Ciri utama lasagna adalah, hidangan ini disusun berlapis-lapis dan berselang seli di antara pasta dan sos kemudian diakhiri dengan keju kemudian dibakar sehingga keperangan.

Kesimpulannya, untuk membuat lasagna, ...


Continue reading ...
 

C.I.N.T.A. | Chocolate Cupcake

Posted by Norasikin Basri on Friday, December 24, 2010, In : Resepi Masakan Barat Komersial 

Chocolate cupcake atau kek cawan coklat ini saya buat khas untuk santapan tontonan birthday blog yang pertama. Walaupun cuma sebagai tontonan, jangan ingat cupcake itu palsu. CH itu bermakna blog cahayacinta.com yang akan menyambut ulangtahun yang pertama. Harap dia dapat menatap gambar chocolate cupcake yang menyelerakan itu sehingga kenyang.

Kenapa ada C.I.N.T.A. pula dalam tajuk tu? Haaaa. ini la yang saya nak cerita sikit. Bukan cinta pertama, bukan juga cinta kedua tapi cinta ketiga.

S...


Continue reading ...
 

Sos Bolognaise | Resepi Spagetti | Hidangan Pasta

Posted by Norasikin Basri on Thursday, December 23, 2010, In : Resepi Masakan Barat Komersial 

Walaupun susah disebut, sos Bolognaise adalah sos yang paling popular dalam masakan barat terutama dalam hidangan pasta. Tak kira la pasta jenis apa yang anda gunakan sama ada spagetti, fetucini, fusili atau apa sahaja, semuanya sesuai dengan sos ini. Lagipun kita yang mencorakkan sesuatu hidangan. Asalkan bertepatan dengan ciri-ciri masakan barat yang dikehendaki, hidangan ini tetapi menjadi pilihan ramai.

Saya membuat sos ini khas untuk resepi lasagna bolognaise yang akan saya post dalam ent...


Continue reading ...
 

Resepi Sos Bechamel | Sos Asas Putih 1

Posted by Norasikin Basri on Wednesday, December 22, 2010, In : Resepi Masakan Barat Komersial 

Terdapat 2 sos asas putih iaitu sos bechamel dan sos veloute. Untuk entri ini, saya hanya bercerita mengenai sos bechamel sahaja. Ia dikatakan sos asas kerana daripada sos ini kita dapat menghasilkan berbagai sos yang lain seperti sos parsley dan sos krim dengan menambah sedikit bahan tertentu. Bahan asas sos ini adalah susu dan menggunakan roux sebagai pemekat. Dalam ebook Panduan dan Resepi Masakan Barat, saya tidak menggunakan roux kerana terdapat cara yang lebih senang, cepat dan menjimat...


Continue reading ...
 

Resepi Tat Telur (Egg Tart)

Posted by Norasikin Basri on Wednesday, December 15, 2010, In : Resepi Masakan Barat Komersial 


Dah banyak kali saya bereksperimen dengan tat telur ni. Macam-macam cara saya cuba. Macam-macam hasil yang saya dapat dan dah banyak wang yang saya belanjakan. Tapi tak mengapa kerana banyak ilmu yang saya dapat. Setiap idea yang keluar saya cuba dan cuba lagi sehingga saya berpuas hati dengan rasa tat telur yang sebenar, sama seperti yang dijual dikedai-kedai.


Di bawah ini saya paparkan resepi tat telur yang paling mudah disediakan. Saja saya paparkan resepi yang paling sedap yang saya cuba...


Continue reading ...
 

Ebook Percuma Resepi Kek Keju (Cheese Cake)

Posted by Norasikin Basri on Wednesday, December 8, 2010, In : Resepi Masakan Barat Komersial 

Keju memang sinonim dengan masakan barat. Bila keju digunakan dalam sesuatu hidangan, ia akan dicop sebagai masakan barat. Kalau di Malaysia, keju memang mahal harganya. Bila dimasukkan dalam sesuatu hidangan, hidangan itu secara automatik dikatakan sebagai hidangan mewah. Bagi masyarakat barat pula, keju itu suatu kemestian dan bukan sesuatu yang mewah kerana mereka pengeluar keju. Antara hidangan yang paling popular yang mengunakan keju sebagai bahan utamanya adalah piza dan kek keju.

Aga...


Continue reading ...
 

Resepi Muffin Pisang dengan Coklat Chip

Posted by Norasikin Basri on Monday, October 18, 2010, In : Resepi Masakan Barat Komersial 


Masakan orang barat ni memang bermacam-macam jenis. Walaupun bahan dan rupanya lebih kurang sama tapi orang barat tetap memanggilnya dengan nama lain. Pada saya, kek, cupcakes, muffin, shortcakes semuanya sama je la. Kalau diberi rasa kepada orang-orang yang tak benar-benar memahami ciri-ciri masakan barat, sudah tentu mereka mengatakan cupcake ni tak jadi sedangkan mereka sedang makan muffin. Itu sebabnya saya pilih orang juga jika nak beri rasa masakan saya. Kalau bagi juga, tentu sakit tel...


Continue reading ...
 

Roti Bawang Putih (Garlic Bread) Hari Raya

Posted by Norasikin Basri on Monday, September 20, 2010, In : Resepi Masakan Barat Komersial 

Setiap kali menyambut hari raya, pasti kami akan berkumpul bersama-sama bercerita panjang tentang pelbagai hal. Segala cerita keluar, dari hal kehidupan, isu semasa, kenangan silam atau apa sahaja yang terlintas difikiran. Sekali-sekala berkumpul kami mesti inginkan aktiviti yang boleh dilakukan bersama-sama dan biasanya kami akan memasak barbeku diperkarangan rumah secara tidak formal. Ada yang berkain pelikat, ada yang tak berbaju, ada juga yang lengkap berbaju raya. Segala yang terlintas d...


Continue reading ...
 

Ikan Bakar Bazaar Ramadhan

Posted by Norasikin Basri on Tuesday, August 17, 2010, In : Resepi Masakan Barat Komersial 

Kalau pergi ke bazaar ramadhan, ramai betul peniaga yang menjual ikan bakar. Macam-macam stail yang ada. Macam-macam rupa pun ada. Yang pastinya tak ada satupun yang murah. Ikan kembung seekor pun dan mencecah RM3. Kalau buat sendiri boleh dapat setengah kilogram.

Bahan-bahan yang diperlukan
Ikan secukupnya (kembung/pari/cencaru)
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
2 cmb cili kering kisar
Halia sebesar ibu jari
2 batang serai
Lengkuas sebesar ibu jari
Air asam jawa/jus limau kasturi
2 cmb minyak un...


Continue reading ...
 

Hidangan mudah patut ada waktu sahur

Posted by Norasikin Basri on Saturday, August 14, 2010, In : Resepi Masakan Barat Komersial 

Saya tahu, mesti ramai diantara kita yang kurang berselera sewaktu sahur. Nak masak hidangan lazat waktu sahur, mesti leceh. Rasa malas pula. Tak kurang juga yang terlewat bangun sahur. Lauk berbuka pula dah habis. Mana tahan hari-hari makan telur. Jadi disini saya cadangkan satu hidangan yang sering membuka selera saya waktu sahur. Saya harap anda juga begitu. Lagipun hidangan ini boleh disimpan lama. Awal puasa, buat banyak-banyak. Letak je atas meja. Kalau sampai raya tak habis juga bole...


Continue reading ...
 

Kek Hari Raya - Beli atau buat sendiri?

Posted by Norasikin Basri on Tuesday, August 3, 2010, In : Resepi Masakan Barat Komersial 

Macam dah tak sabar menunggu kedatangan bulan Ramadhan. Lebih tak sabar menunggu Syawal. Bukan kerana saya macam budak-budak nak kutip duit raya tapi kerana pada bulan itu saya dapat buat kuih raya dan kek sepuas-puasnya. Biasanya pada bulan lain, saya tak berpeluang sangat mengkaji resepi-resepi baru. Sebenarnya saya risau kerana tiada sesiapa yang akan menghabiskan kuih dan kek yang saya buat. Jadi saya hanya dapat membuat kek yang ditempah sahaja. Balik-balik buat kek tu je.

Bagaimana denga...


Continue reading ...
 

Butter Cookie dan Idea Bernas Untuk Berniaga Kuih Raya

Posted by Norasikin Basri on Wednesday, July 28, 2010, In : Resepi Masakan Barat Komersial 

Menjelang Ramadhan nanti meriah la kawan-kawan kita mempromosikan kuih raya. Masing-masing memberikan sample kuih raya untuk dirasa. Peniagaan kuih raya ini memang berbaloi jika kena dengan caranya. Mesti anda terfikir, bagaimana mereka menyediakan kuih raya sebagai sample. Takkan nak buat 20 biji biskut je setiap jenis. Mesti leceh dan menggunakan kos yang tinggi. Sebenarnya jika kita teliti, kebanyakan biskut yang dijual dipasaran menggunakan satu asas yang sama. Cara ini paling menjimatkan...


Continue reading ...
 

Terbaru! Panduan dan Resepi Masakan Barat Komersial 4 Percuma!

Posted by Norasikin Basri on Tuesday, June 22, 2010, In : Resepi Masakan Barat Komersial 


Agak mengujakan untuk saya mengumumkan, saya telah menyiapkan sebuah lagi ebook yang amat berguna untuk anda semua miliki. Seperti biasa saya hanya menulis resepi yang paling sesuai untuk berniaga. Walaubagaimanapun, jika anda gunakan untuk keluarga, ebook ini juga amat berguna kerana ia akan menjimatkan perbelanjaan anda.

Ebook ini mengandungi resepi kek kukus buah-buahan yang sejak dulu lagi menjadi produk popular dipasaraya dan hypermarket. Jika anda selidiki, kek kukus buah-buahan yang di...


Continue reading ...
 

Resepi Percuma : Biskut Coklat Barat

Posted by Norasikin Basri on Wednesday, June 2, 2010, In : Resepi Masakan Barat Komersial 


Beberapa hari lepas, tiba-tiba je rasa nak makan sesuatu yang manis. Pada waktu petang yang boring, tiada tempahan kek yang perlu disiapkan, maka terfikirlah saya untuk membuat biskut yang dah terlalu banyak kali saya buat. Sejenis biskut yang mudah dan boleh saya pelbagaikan rasanya mengikut apa-apa bahan yang terdapat di rumah pada ketika itu asalkan bahan-bahan asasnya ada. Biskut ini adalah biskut yang selalu dihidangkan oleh masyarakat barat sewaktu minum petang. Mereka biasanya menghida...


Continue reading ...
 

Resepi PERCUMA lagi. Kek Coklat Moist

Posted by Norasikin Basri on Tuesday, April 13, 2010, In : Resepi Masakan Barat Komersial 


Cuba anda nilaikan harga kek macam gambar diatas tu di restoran atau hotel? Kek diatas cumalah kek coklat moist yang dihasilkan oleh salah seorang anak murid saya. Budak baru belajar pun boleh menghasilkan kek yang mengancam seperti itu. Tak nak cuba membuat sendiri ke?

Mungkin betul, terdapat banyak resepi kek coklat di internet. Bezanya kek coklat moist diatas ialah resepinya di reka untuk memenuhi ciri-ciri resepi masakan komersial iaitu selain dari sedap, ia mesti mudah disediakan, mene...


Continue reading ...
 

Burger Daging Citarasa Barat

Posted by Norasikin Basri on Saturday, December 26, 2009, In : Resepi Masakan Barat Komersial 
Seringkali apabila saya ke restoran makanan segera McD, saya akan memesan Big Mac ataupun Quarter Pounder.  Apa yang menyebabkan saya mengemari  burger-burger tersebut ialah kerana dagingnya yang berjus dan rasanya yang benar-benar menepati citarasa saya. Saya mahukan setiap hidangan barat yang saya makan mestilah bercitarasa barat dari sagala aspek termasuklah rasa, bau , dan rupa. Dah banyak kali saya beli burger di gerai-gerai dan mendapati mereka manambah rempah kari atau kurma sewaktu me...
Continue reading ...
 

Panduan & Resepi Masakan Barat Komersial Percuma

Posted by Norasikin Basri on Sunday, December 6, 2009, In : Resepi Masakan Barat Komersial 
Hari ini saya sangat gembira. Apa yang saya impikan telahpun menjadi kenyataan. Ingin saya umumkan satu berita baik pada peminat masakan barat. Saya telahpun menyiapkan ebook Panduan & Resepi Masakan Barat 2. Apa yang menariknya saya akan memberikan ebook Panduan & Resepi Masakan Barat ini secara PERCUMA. Sesiapapun boleh mendapatkannya tanpa kos tersembunyi. Tidak perlu membeli apa-apa. Tak perlu keluar duit. 100% PERCUMA.

Tidak perlu risau tentang kualiti ebook Panduan & Resepi Masakan Barat...
Continue reading ...
 

Selamat Datang ke Blog Resepi Masakan Barat Komersial

Posted by Michael Coodeang on Friday, October 23, 2009, In : Resepi Masakan Barat Komersial 

Selamat datang semua. Blog ini diwujudkan agar saya dapat berkongsi pengalaman, resepi dan sebagainya berkaitan masakan barat khususnya masakan barat komersial. Saya akan ceritakan sedikit demi sedikit segala apa yang saya tahu memandangkan untuk menceritakan segala-galanya pasti memerlukan masa yang panjang.
Saya juga meminta jasa baik anda semua untuk memberikan sebarang komen dan pandangan untuk saya memperbaiki laman ini. Sekian


Continue reading ...
 
 

RESEPI PERCUMA SETIAP HARI 

Masukkan email anda:

 

PENAJA RESEPI MASAKAN BARAT

CIRI PEMANDU MALAYSIA

VIDEO MASAKAN TERBARU

 

CARI RESEPI KOMERSIAL DISINI 

 

RAKAN BLOG MASAKAN KOMERSIAL


IKUTI SAYA DI SINI 

 

PERBINCANGAN RESEPI TERKINI 

 

RESEPI-RESEPI UNTUK BERNIAGA 

 

PENULIS BLOG RESEPI DAN EBOOK 

Ilmu untuk dikongsi


Norasikin Basri Saya bekerja sebagai seorang tenaga pengajar yang khusus dalam bidang masakan. Saya membuat blog ini agar saya dapat berkongsikan segala ilmu yang saya ada terutamanya dalam bidang masakan dan tidak terhad kepada masakan barat. Saya tidak suka orang menghubungi saya hanya untuk meminta resepi itu dan ini. Pada saya bidang masakan ini luas. Tak semestinya tahu resepi sahaja seseorang itu akan pandai memasak. Tak semestinya tahu memasak sahaja, masakannya akan sedap. Saya memasak dengan sepenuh perasaan dan kasih sayang. Itulah yang saya amalkan selama ini. Anda akan memahami maksud saya sekiranya anda terus mengikuti blog ini.
Related Posts with Thumbnails
 

Make a free website with Yola