Kalau kita tak mengkaji resepi dari negara lain, sampai bilapun kita akan berada di takuk lama. Maklumlah, resepi dalam bahasa malaysia yang ada dipasaran sekarang ni pun amat terhad. Hendak ke luar negara pasti memerlukan belanja yang besar. Cara yang paling sesuai hanyalah melakukan kajian melalui buku-buku resepi tulisan chef-chef antarabangsa yang kebanyakkannya berbahasa inggeris. Buku-buku terjemahan kebanyakkannya diubahsuai sedikit untuk membetulkan tatabahasa bahasa malaysia. Ini menyebabkan apa yang ingin disampaikan oleh penulis tidak diterima sepenuhnya oleh pembaca.

Menggunakan buku berbahasa inggeris juga bukan mudah. Banyak perkataan yang tidak pernah kita dengar yang melibatkan istilah-istilah dalam masakan atau bahan-bahan dan herba yang digunakan. Tanpa pengalaman yang banyak, tentu sukar untuk mengagak apa yang perlu dilakukan dengan sesuatu resepi. Dengan sebuah kamus disisi kita tentu banyak membantu pembelajaran kita.

Kalau dapat, jangan la hanya 1 kamus sahaja disisi anda. Boleh juga 2 buah, 3 buah atau sebaik-baiknya 18 kamus sentiasa disisi kita sewaktu mengkaji resepi berbahasa asing. Suka juga saya memperkenalkan sebuah perisian e-kamus dimana terdapat 18 kamus dalam satu perisian. Kamus-kamus itu termasuklah malay-english, english-malay, kamus dewan, malayu-arab, melayu-cina, kamus-kamus istilah seperti komputer, perubatan, sains, matematik, kejuruteraan dan lain-lain.E-kamus ialah software kamus yang tercanggih yang dilengkapi dengan 18 kamus dan disertakan sebutan dalam English UK. Mudah bukan? Hanya "double click" atau "mouse move", makna perkataan anda terjawab. Boleh digunakan untuk kesemua software berasakan text seperti Microsoft Office (Word,excel dll) , PDF Reader, Mozilla Firefox, Internet Explorer dan macam-macam lagi. Anda boleh dapatkan secara percuma. Sila klik disini.

Saya harap selepas ini, pembelajaran anda menerusi buku-buku berbahasa inggeris menjadi lebih mudah. Anda juga boleh menggunakannya untuk membantu keluarga anda dalam pembelajaran mereka di sekolah, IPT dan lain-lain.