Dalam artikel Bagaimana Membuka Perniagaan Restoran di Malaysia Bahagian 1, saya telah ceritakan secara ringkas mengenai dilemma yang dirasai oleh kebanyakkan insan yang sangat berminat untuk membuka restoran sendiri. Dalam artikel Bagaimana Membuka Perniagaan Restoran di Malaysia Bahagian 2 pula saya bercerita mengenai segelintir insan yang membuka restoran di Malaysia dengan ilmu yang belum lengkap didada. Sebelum membaca artikel Bagaimana Membuka Perniagaan Restoran di Malaysia Bahagian Akhir, ada baiknya anda fikirkan dahulu apa yang saya ceritakan dalam bahagian 1 dan 2. Moga sedikit sebanyak, apa yang diceritakan boleh membuka minda anda untuk mengetahui akan kebenarannya.

Pernahkan anda mengunjungi majlis perasmian pembukaan mana-mana restoran? Kalau cerita mengenai majlis perasmian pembukaan, pertama sekali yang terlintas di fikiran kita tentulah makan percuma. Kalau bukan percuma pun, mungkin dengan harga yang sangat istimewa. Mungkin sesekali, anda patut perhatikan kualiti perkhidmatan yang mereka berikan. Sengaja, saya pusing sedikit isu ini agar anda dapat melihat dari perspektif pelanggan. Dengan cara ini, anda anda dapat bayangkan apa yang bermain di fikiran para pelanggan dihari pertama pembukaan restoran anda nanti.

 1. Adakah kakitangan mereka cukup terlatih?
 2. Bagaimana kualiti hidangan yang mereka sediakan.
 3. Berapa lama masa yang diperlukan untuk menghidang pesanan anda?
 4. Kemudahan-kemudahan yang disediakan seperti tandas, surau, penghawa dingin dan lain-lain adakah dalam keadaan sempurna?
 5. Adakah hidangan yang anda terima betul seperti yang anda pesan?

Tentu anda tak mahu sesuatu tanggapan yang buruk mengenai restoran anda pada hari pertama restoran anda dibuka. Tentu anda mahu semuanya berjalan lancar sekaligus mengundang mereka untuk datang lagi dan lagi. Jadi, anda perlu belajar bagaimana mengatur hari pembukaan restoran agar semuanya berjalan lancar.


Semua persoalan yang pernah saya utarakan dalam artikel Bagaimana Membuka Perniagaan Restoran di Malaysia bahagian 1, 2 dan 3 pasti akan terjawab sekiranya anda membaca ebook How To Open Your Restaurant in 8 Weeks. Didalamnya termuat panduan lengkap yang sangat diperlukan untuk  memulakan empayar restoran anda seperti dibawah.

 1. Panduan lengkap bagaimana menubuhkan syarikat di Malaysia
 2. Senarai lesen-lesen perniagaan yang diperlukan
 3. Panduan untuk membuat pelan perniagaan dimana anda dapat mengira berapa banyak modal yang diperlukan.
 4. Cara-cara untuk mendapatkan peralatan dan perkakasan percuma untuk restoran anda seperti peti ais, peti sejuk beku, gelas dan lain-lain.
 5. Bagaimana hendak membeli perabot, peralatan dan perkakasan dapur lebih murah dari harga pasaran.
 6. Cara menetapkan harga hidangan dalam menu anda.
 7. Bagaimana memilih lokasi yang strategik untuk membangunkan restoran.
 8. Bagaimana memastikan restoran anda berjalan lancar di hari pertama pembukaan.
 9. Dimana anda boleh mendapatkan bahan-bahan mentah secara borong. Jangan pernah membeli secara runcit lagi.

Beginilah caranya agar anda dapat menjimatkan masa dengan membuat perkara yang betul. Tak perlu kepada bertanya sesiapa lagi.

Beginilah caranya agar anda dapat menjimatkan wang dengan cara membeli bahan mentah dari pembekal yang betul dan boleh dipercayai.

Kurangkan beban kepala otak anda kerana anda kini pasti apa yang perlu dilakukan  Tiada lagi teragak-agak. Tiada lagi cuba jaya.

Klik disini untuk mengetahui rahsia Bagaimana Membuka Perniagaan Restoran di Malaysia dalam 8 Minggu

Selamat Menjadi Usahawan Berjaya.

p/s : Ebook ditulis dalam bahasa inggeris baru kelass!