Seperti yang saya katakan dulu, resepi diblog Masakan Barat Komersial memang berlainan sedikit dari resepi-resepi yang biasa kita lihat. Ini kerana saya lebih mementingkan resepi yang mudah dan jimat namun menepati rasa yang dikehendaki. Sudah ramai yang menghubungi saya melalui email untuk memastikan resepi yang saya tulis adalah betul dan tidak terdapat kesalahan menaip. Paling banyak soalan yang saya terima adalah mengenai Donut Gebu Tradisional. Pertama, kerana ia hanya menggunakan minyak masak tanpa dipanaskan. Kemudian kerana adunannya terlalu lembut hingga melekat di tangan. Dan ketiga kerana yis tidak direndam dahulu didalam air suam. Dan dibawah ini pula soalan yang saya terima mengenai Resepi Karipap Komersial dari artikel Ilmu Perniagaan yang Boleh Kita Perolehi dari KaripapSetiap perubahan yang saya lakukan dalam sesebuah resepi pasti ada sebabnya. Tujuannya adalah untuk mencapai matlamat utama iaitu jimat, cepat dan sedap. Tak mengapa jika ramai yang tidak yakin hingga memilih untuk tidak mencubanya walaupun sekali. Manakala saya sangat berkeyakinan dengan resepi saya kerana saya telah melakukannya berkali-kali.  Jika Donut Gebu Tradisional, dijamin gebu sampai esok, Karipap Komersial pula dijamin rangup sampai esok. Apalah salahnya jika sekali-sekala mencuba resepi yang berbeza dari kebiasaan. Dibawah ini pula jawapan saya untuk soalan yang diatas tadi.Wslm, Saya guna minyak 1/2 cwn untuk mendapatkan kulit karipap yang keras dan rangup setelah digoreng. Boleh lebihkan minyak untuk kulit yang lebih rapuh tapijangan melebihi 1 cwn. Kurang minyak, kulitnya akan menggerutu, dan keras jadi perlu kulit lebih nipis. Lebih minyak, kulitnya lebih licin dan rapuh. Sesuai untuk kulit karipap yang lebih tebal. Buatlah mengikut selera anda. Saya sukakan kulit yang keras kerana ia tidakmuak. Boleh makan banyak. Kelebihan kulit yang menggerutu ialah, bahagian dalamnya juga menggelembung jadi inti karipap kelihatan penuh dan padat. Pelanggan membelipun akan rasa puas hati walaupun sebenarnya cuma sedikit sahaja inti digunakan.

Minyak tak perlu dipanaskan dahulu. Minyak masak sawit zaman dahulu lebih pekat. Bila dipanaskan ia akan cair sedikit. Sekarang,minyak masak tanpa kolesterol dah memang cair. Panaskan minyak dahulu dah tak relevan lagi.
Gunakan air biasa sahaja. Air paip atau sebaik-baiknya air bertapis pada suku bilik. Tak perlu dipanaskan atau disejukkan sebab saya tak suka cara masakan yang leceh dan rumit.

Dalam resepi saya, memerap doh hanya untuk memberi masa tepung menyerap air sahaja. Jadi diawal uli, doh akan keras. Tetapi setelah diperap 15min - stgh jam, ia akan lembut. Ada beberapa tujuan saya membuat begini. Pertama, saya mahu kekerasan doh sewaktu dicanai lebih stabil dan bukannya mula-mula senang dicanai kemudian setelah beberapa kali canai mula menjadi terlalu lembik atau terlalu keras. Kemudian terpaksa adjust semula doh untukmen dapatkan kekerasan seperti asal. Kedua, Doh yang keras memudahkan saya menyimpan karipap sebelum digoreng. Doh yang terlalu lembut kemungkinan besar akan melekat sesama mereka. Mungkin juga berubah bentuk, lekuk sana sini. Karipap komersial bermakna untuk jualan dan biasanya dibuat dalam kuantiti besar. Kalau tak boleh ditindihkan, kita memerlukan dulang yang banyak uuntuk menyimpan sebelum goreng. Doh dalam resepi saya memang keras supaya boleh ditindihkan sehingga 3 lapisan tanpa merosakkan bentuk karipap.
Hasil kulit karipap yang liat atau mentah didalam besar kemungkinan disebabkan kulit karipap yang tebal sedangkan minyak yang digunakan dalam doh terlalu sedikit. Resepi komersial amat memerlukan keuntungan dalam perniagaan. Bila menggunakan minyak yang sedikit dalam doh, saya perlu kulit karipap yang nipis. Ini lebih menjimatkan kerana saya akan dapat lebih banyak karipap. Bagaimanapun, kulit karipap yang menggelembung akan menjadikan kulit karipap kelihatan tebal setelah digoreng. Jadi tiada pelanggan akan komplen berkenaan kulit yang nipis.

Menggoreng menggunakan api sederhana perlahan kerana untuk memberi masa kulit masak sepenuhnya. Masak sepenuhnya bermakna rangup diluar dan dalam dan bukan diluar sahaja rangup sedangkan bahagian dalamnya mentah dan liat. Kandungan minyak dalam doh sebenarnya membantu memasakkan bahagian dalam kulit karipap. Lebih banyak minyak digunakan dalam doh, lebih cepat bahagian dalamnya masak.
Harap maklumat ini dapat membantu.Syukurlah. Gambar diatas ini menunjukkan sahabat ini faham apa yang saya maksudkan. Dengan jawapan yang panjang lebar seperti ini, saya harap anda semua juga dapat memahaminya. Kalau tak pasti, jangan lupa tanya