Assalamualaikum sahabat,

Ebook 1 - Beef Steak, Lamb Chop, Chicken Chop, Fish & Chip, 4 jenis sos utama termasuk black pepper sauce serta 2 salad dressing dengan kaedah paling cepat, mudah, murah dan menguntungkan.

Ebook 2 - Hidangan pengiring berasaskan kentang yang paling popular dalam masakan barat.

Ebook 3 - Kek coklat moist yang sangat menjimatkan dengan rasa yang hebat. Boleh dibakar atau dikukus. Boleh juga dijadikan cupcake atau dimasak dalam bekas plastik serta homemade ganache yang unik.

Ebook 4 - Kek Buah-buahan yang lemak dan kaya dengan buah-buahan tetapi dihasilkan dengan kos yang minima. Bertahan sehingga 1 bulan walaupun tanpa pengawet atau dimasukkan dalam peti sejuk.

Ebook 5 - Kek Keju yang mudah di pelbagaikan serta sangat eksklusif sedangkan kos yang digunakan sangat kecil. Keuntungan maksima untuk dijadikan produk jualan.

                                         1 PERCUMA 4! Berminat? Sila klik disini.  

Daging Masak Yenkenkuksokanyu

Posted by Norasikin Basri on Sunday, September 17, 2017 In : Tips dan Resepi Malaysia 


Daging masak Yenkenkuksokanyu? Pelik benar bunyinya. Begini ceritanya. Semenjak kecil hingga sekarang, saya suka menonton rancangan masakan Martin Yen hinggakan saya melihat perubahan wajahnya dari dia muda hingga tua. Dari beratus-ratus episod dalam berpuluh-puluh musim dan rancangan masakan, saya dapati teknik masakannya kebanyakkannya hampir sama. Masih lagi memasak old school. Belum pernah saya nampak dia menggunakan peralatan moden. Kalau ada pun mungkin terlalu sedikit. 

[PENTING!] Ini 5...

Continue reading...
 

Resepi Sambal Telur Sahur

Posted by Norasikin Basri on Tuesday, May 23, 2017 In : Tips dan Resepi Malaysia 


Menjelang bulan Ramadhan yang akan menjelma beberapa hari lagi ini, saya masih tak pasti berapa banyak masa yang saya ada untuk blogging. Banyak benda yang perlu saya utamakan terutama yang melibatkan bulan Ramadhan. Bulan Ramadhan bukan lama. Kalau terlepas, belum tentu bertemu bulan Ramadhan tahun hadapan. Jadi kali ini saya kongsikan resepi sahur yang paling popular dikalangan penduduk Malaysia iaitu Sambal Telur Sahur cara pantas.


Continue reading...
 

Resepi Nasi Ambeng Warisan Negara

Posted by Norasikin Basri on Monday, April 17, 2017 In : Tips dan Resepi Malaysia 


Nasi Ambeng sering dihidangkan ketika majlis kecil-kecilan seperti tahlil dan doa selamat. Oleh kerana aksesorinya yang ada beberapa jenis menyebabkan ramai surirumah memilih untuk memasak lauk-pauk yang lebih cepat dan mudah. Padahal, sama je. Bukan banyak pun pelengkap nasi ambeng ni. Selalunya ada lauk ayam, sambal jawa, serunding, mi goreng dan ikan masin. Nak lebih pun boleh tapi kena la kerja lebih sikit.


Continue reading...
 

Resepi Kuih Tradisional - Kuih Bom

Posted by Norasikin Basri on Friday, March 24, 2017 In : Tips dan Resepi Malaysia 


Bila saya ceritakan mengenai kuih tradisional, biasanya tiada resepi khusus untuknya. Orang Melayu dulu, rasa kuih di majlis kenduri, balik rumah terus cuba buat sendiri. Sebab itulah kuih tradisional ini ada banyak versi. Seperti kuih bom ini, ada berbagai cara yang pernah dicuba. Bahan-bahan juga sedikit berbeza namun ciri-cirinya tetap sama iaitu pulut yang disalut bijan berintikan sesuatu yang manis kemudian digoreng.



Continue reading...
 

Resepi Ubi Getuk Mesra Sejuk Beku

Posted by Norasikin Basri on Tuesday, February 28, 2017 In : Tips dan Resepi Malaysia 


Ada pak cik, mak cik, atuk dan nenek yang pernah hidup dizaman penjajahan Jepun yang langsung tak sudi lagi menyentuh ubi kayu sekarang ni. Bagi mereka, ubi kayu adalah makanan sewaktu susah,, sewaktu tiada makanan untuk dimakan dan untuk orang yang tak berkemampuan. Bagi Atok Aji pula, ubi kayu sesuatu yang membangkitkan nostalgia. Ubi kayu sejenis makanan yang sangat istimewa dan boleh mendatangkan kerinduan. Direbus begitu sahaja pun dah sedap. Apa lagi kalau dijadikan Ubi Getuk atau talam...

Continue reading...
 
 

RESEPI PERCUMA SETIAP HARI 

Masukkan email anda:

 

PENAJA RESEPI MASAKAN BARAT

JOM CARI KERJA YANG SESUAI

VIDEO RESEPI BARU

 

CARI RESEPI KOMERSIAL DISINI 

 

RAKAN BLOG MASAKAN KOMERSIAL


IKUTI SAYA DI SINI 

 

PERBINCANGAN RESEPI TERKINI 

 

RESEPI-RESEPI UNTUK BERNIAGA 

 

PENULIS BLOG RESEPI DAN EBOOK 

Ilmu untuk dikongsi


Norasikin Basri Saya bekerja sebagai seorang tenaga pengajar yang khusus dalam bidang masakan. Saya membuat blog ini agar saya dapat berkongsikan segala ilmu yang saya ada terutamanya dalam bidang masakan dan tidak terhad kepada masakan barat. Saya tidak suka orang menghubungi saya hanya untuk meminta resepi itu dan ini. Pada saya bidang masakan ini luas. Tak semestinya tahu resepi sahaja seseorang itu akan pandai memasak. Tak semestinya tahu memasak sahaja, masakannya akan sedap. Saya memasak dengan sepenuh perasaan dan kasih sayang. Itulah yang saya amalkan selama ini. Anda akan memahami maksud saya sekiranya anda terus mengikuti blog ini.
Related Posts with Thumbnails
 

Make a free website with Yola