Assalamualaikum sahabat,

Ebook 1 - Beef Steak, Lamb Chop, Chicken Chop, Fish & Chip, 4 jenis sos utama termasuk black pepper sauce serta 2 salad dressing dengan kaedah paling cepat, mudah, murah dan menguntungkan.

Ebook 2 - Hidangan pengiring berasaskan kentang yang paling popular dalam masakan barat.

Ebook 3 - Kek coklat moist yang sangat menjimatkan dengan rasa yang hebat. Boleh dibakar atau dikukus. Boleh juga dijadikan cupcake atau dimasak dalam bekas plastik serta homemade ganache yang unik.

Ebook 4 - Kek Buah-buahan yang lemak dan kaya dengan buah-buahan tetapi dihasilkan dengan kos yang minima. Bertahan sehingga 1 bulan walaupun tanpa pengawet atau dimasukkan dalam peti sejuk.

Ebook 5 - Kek Keju yang mudah di pelbagaikan serta sangat eksklusif sedangkan kos yang digunakan sangat kecil. Keuntungan maksima untuk dijadikan produk jualan.

                                         1 PERCUMA 4! Berminat? Sila klik disini.  

Jemput-jemput Udang dan Daun Cekur

Posted by Norasikin Basri on Tuesday, April 22, 2014 In : Sembang-sembang dan tip masakan 



Saya membesar dengan jemput-jemput. Seringkali bila tiada makanan, jemput-jemputlah yang akan menjadi juadah kami. Pada masa tu, tepung gandum baru berharga 60 sen sekilogram. Bermacam jenis jemput-jemput yang kami buat tapi yang paling istimewa buat saya adalah jemput-jemput udang dan dan daun cekur. Istimewa kerana jarang-jarang sekali kami dapat makan udang. Kalau dapat membeli udang, sayang sekali kalau hanya dijadikan jemput-jemput. Jadi jemput-jemput udang dan daun cekur lebih jarang la...

Continue reading...
 

Resepi Udang Mentega | Butter Prawn

Posted by Norasikin Basri on Wednesday, April 16, 2014 In : Sembang-sembang dan tip masakan 


Rasanya semua dah maklum mengenai Resepi Udang Mentega atau lebih popular dengan nama orang putihnya Butter Prawn. Hidangan ini selalunya dijual di kebanyakkan restoran masakan thai atau cina. Restoran melayu dan yang lain pun ada juga, mungkin kerana hidangan ini dah cukup popular dan boleh diterima oleh semua bangsa di Malaysia. Lagipun tak nampak ciri-ciri masakan yang melambangkan mana-mana bangsa didunia. Jadi saya pun tak pasti Butter Prawn ni termasuk dalam kategori masakan mana. Yang ...

Continue reading...
 

Resepi Claypot Yee Mee

Posted by Norasikin Basri on Saturday, April 12, 2014 In : Sembang-sembang dan tip masakan 


Kali pertama saya makan Claypot Yee Mee hampir 20 tahun yang lalu di Pertama Complex Kuala Lumpur. Pada masa tu memang tak ramai yang tahu mengenai masakan ini. Claypot Yee Mee sebenarnya mudah saja namun tak ramai usahawan melayu yang berminat menjualnya. 

Peralatan Dapur Murah Berkualiti

Yee Mee popular dikalangan masyarakat cina jadi, menjual produk ini pasti menguntungkan kerana dapat menarik pelanggan dari kaum cina. Kita sepatutnya sedar, kaum cina mempunyai kuasa membeli yang besar. Dari pemerhatian saya, makanan y...

Continue reading...
 

Nasi Ayam Claypot

Posted by Norasikin Basri on Tuesday, April 8, 2014 In : Sembang-sembang dan tip masakan 


Cuma satu je yang saya tak gemar dengan Nasi Ayam Claypot yang dijual di gerai-gerai atau restoran iaitu mereka menggunakan nasi yang dah siap ditanak dan dimasukkan dalam periuk tanah liat. Di restoran cina, mereka masih mengekalkan keasliannya. Setiap Nasi Ayam Claypot dimasak secara berasingan setiap seorang daripada awal. Bersusun dapur arang sampai 20 biji. Kalau mereka boleh, kenapa kita tak boleh pulak?

Contest Confidence 

Untuk pelajar-pelajar saya yang cemerlang dalam SPM 2013, saya terlupa pulak nak t...

Continue reading...
 

Resepi Aneka Coconut Shake

Posted by Norasikin Basri on Sunday, April 6, 2014 In : Resepi Masakan Barat 

Coconut shake sangat popular di Melaka khususnya di Pantai Klebang juga di Batu Berendam. Hingga kini dah melambak gerai yang menjual coconut shake di Malaysia. Umumnya, coconut shake adalah air kelapa muda sejukbeku yang dikisar sehingga halus. Kerana permintaan yang tinggi, kaedah penyediaan coconut shake perlu lebih mudah dan cepat disediakan. Bahan yang digunakan juga berbagai-bagai untuk menghasilkan rasa coconut shake yang unik dan berbeza sekaligus memberi tarikan kepada pelanggan deng...

Continue reading...
 
 

RESEPI PERCUMA SETIAP HARI 

Masukkan email anda:

 

PENAJA RESEPI MASAKAN BARAT

 

CARI RESEPI KOMERSIAL DISINI 

 

RAKAN BLOG MASAKAN KOMERSIAL


IKUTI SAYA DI SINI 

 

PERBINCANGAN RESEPI TERKINI 

 

RESEPI-RESEPI UNTUK BERNIAGA 

 

PENULIS BLOG RESEPI DAN EBOOK 

Ilmu untuk dikongsi


Norasikin Basri Saya bekerja sebagai seorang tenaga pengajar yang khusus dalam bidang masakan. Saya membuat blog ini agar saya dapat berkongsikan segala ilmu yang saya ada terutamanya dalam bidang masakan dan tidak terhad kepada masakan barat. Saya tidak suka orang menghubungi saya hanya untuk meminta resepi itu dan ini. Pada saya bidang masakan ini luas. Tak semestinya tahu resepi sahaja seseorang itu akan pandai memasak. Tak semestinya tahu memasak sahaja, masakannya akan sedap. Saya memasak dengan sepenuh perasaan dan kasih sayang. Itulah yang saya amalkan selama ini. Anda akan memahami maksud saya sekiranya anda terus mengikuti blog ini.
Blogged.my
 
Related Posts with Thumbnails
 
Make a Free Website with Yola.