Assalamualaikum sahabat,

Ebook 1 - Beef Steak, Lamb Chop, Chicken Chop, Fish & Chip, 4 jenis sos utama termasuk black pepper sauce serta 2 salad dressing dengan kaedah paling cepat, mudah, murah dan menguntungkan.

Ebook 2 - Hidangan pengiring berasaskan kentang yang paling popular dalam masakan barat.

Ebook 3 - Kek coklat moist yang sangat menjimatkan dengan rasa yang hebat. Boleh dibakar atau dikukus. Boleh juga dijadikan cupcake atau dimasak dalam bekas plastik serta homemade ganache yang unik.

Ebook 4 - Kek Buah-buahan yang lemak dan kaya dengan buah-buahan tetapi dihasilkan dengan kos yang minima. Bertahan sehingga 1 bulan walaupun tanpa pengawet atau dimasukkan dalam peti sejuk.

Ebook 5 - Kek Keju yang mudah di pelbagaikan serta sangat eksklusif sedangkan kos yang digunakan sangat kecil. Keuntungan maksima untuk dijadikan produk jualan.

                                         1 PERCUMA 4! Berminat? Sila klik disini.  

Resepi Kwey Teow Goreng Mak Ngah Dulu Kini Dan Selamanya

Posted by Norasikin Basri on Tuesday, January 31, 2017 In : Tips dan Aneka Resepi 


Saya respect kat surirumah yang hidup di kampung-kampung jauh di pedalaman kerana mereka berupaya memasak hanya dengan menggunakan bahan-bahan yang terhad. Ini menyebabkan saya terkenang kepada zaman kanak-kanak saya dahulu. Zaman dimana produk-produk makanan segera masih kurang dan kecil pasarannya. Tiada sos ikan, tiada sos tiram, tiada kuib ayam. Hanya ada ikan bilis atau belacan.


Tak perlu saya ceritakan siapa Mak...

Continue reading...
 

Resepi Chakodi atau Chegodillu

Posted by Norasikin Basri on Monday, January 16, 2017 In : Tips dan Aneka Resepi 


Mungkin tak ramai yang mengenali Chakodi atau Chegodillu tetapi saya rasa ramai yang pernah merasainya cuma tak perasan akan namanya. Daripada namanya, kompom kuih masyarakat India. Dari ejaan, nama kuih ini adalah Chakodi tetapi dari sebutannya ditambah dengan loghat India yang pekat, bunyinya menjadi Chegodillu. (Pastikan bunyi lu dihujung tu diwakafkan) Heheheh!


Continue reading...
 

Video Masakan : Sandwich Double Decker

Posted by Norasikin Basri on Wednesday, January 11, 2017 In : Tips dan Aneka Resepi 


Video demo masakan kedua yang juga dipersembahkan oleh anak kesayangan saya iaitu Resepi Sandwich Double Decker. Dia ni memang suka masak tapi cuma makanan yang dia suka je. Katanya, kalau ayah atau ibu sakit, dia boleh masak untuk keluarga. Jadi bersungguh-sungguh la dia belajar memasak. Tak susah nak ajar di memasak tapi memang rimas juga la tengok di buat kerja. Terkial-kial. Terkemut-kemut. Rasa macam nak tolong je dia kupas telur. Tapi kalau tak biarkan dia mencuba, selama-lamanya la dia...

Continue reading...
 

Video Masakan : Resepi Mi Telur

Posted by Norasikin Basri on Wednesday, January 11, 2017 In : Tips dan Aneka Resepi 


Artikel pertama tahun 2017 ni saya ingin berkongsi resepi yang pernah saya paparkan dulu iaitu Resepi Mi Telur. Bezanya kali ini resepi ini diterangkan dalam bentuk video demo masakan. Lebih menarik lagi, demonstrasi membuat mi telur ini di sampaikan oleh anak saya sendiri. Saksikanlah keletah budak ni yang cuba mencabar kewibawaan saya dalam dunia masakan.


Continue reading...
 

Resepi Mi Segera Sup Kari Ayam

Posted by Norasikin Basri on Tuesday, November 29, 2016 In : Tips dan Aneka Resepi 


Orang kata, kalau hujung bulan je makan mi segera. Maksudnya gaji belum keluar, duit tak de jadi cuma mampu makan mi segera. Namun kini mi segera bukanlah semurah yang disangka. Ada mi segera yang melebihi RM4 sebungkus. Makan sebungkus belum tentu cukup. Bagi saya, kalau harga mi macam tu, lebih baik makan nasi kat mamak. Ada juga mi segera yang murah yang tak sampai RM1. Bagaimanapun, saya lebih selesa memasak sendiri mi untuk keluarga saya supaya saya tahu setiap benda yang masuk dalam per...

Continue reading...
 
 

RESEPI PERCUMA SETIAP HARI 

Masukkan email anda:

 

PENAJA RESEPI MASAKAN BARAT

 

CARI RESEPI KOMERSIAL DISINI 

 

RAKAN BLOG MASAKAN KOMERSIAL


IKUTI SAYA DI SINI 

 

PERBINCANGAN RESEPI TERKINI 

 

RESEPI-RESEPI UNTUK BERNIAGA 

 

PENULIS BLOG RESEPI DAN EBOOK 

Ilmu untuk dikongsi


Norasikin Basri Saya bekerja sebagai seorang tenaga pengajar yang khusus dalam bidang masakan. Saya membuat blog ini agar saya dapat berkongsikan segala ilmu yang saya ada terutamanya dalam bidang masakan dan tidak terhad kepada masakan barat. Saya tidak suka orang menghubungi saya hanya untuk meminta resepi itu dan ini. Pada saya bidang masakan ini luas. Tak semestinya tahu resepi sahaja seseorang itu akan pandai memasak. Tak semestinya tahu memasak sahaja, masakannya akan sedap. Saya memasak dengan sepenuh perasaan dan kasih sayang. Itulah yang saya amalkan selama ini. Anda akan memahami maksud saya sekiranya anda terus mengikuti blog ini.
Related Posts with Thumbnails
 
Make a Free Website with Yola.