Assalamualaikum sahabat,

Ebook 1 - Beef Steak, Lamb Chop, Chicken Chop, Fish & Chip, 4 jenis sos utama termasuk black pepper sauce serta 2 salad dressing dengan kaedah paling cepat, mudah, murah dan menguntungkan.

Ebook 2 - Hidangan pengiring berasaskan kentang yang paling popular dalam masakan barat.

Ebook 3 - Kek coklat moist yang sangat menjimatkan dengan rasa yang hebat. Boleh dibakar atau dikukus. Boleh juga dijadikan cupcake atau dimasak dalam bekas plastik serta homemade ganache yang unik.

Ebook 4 - Kek Buah-buahan yang lemak dan kaya dengan buah-buahan tetapi dihasilkan dengan kos yang minima. Bertahan sehingga 1 bulan walaupun tanpa pengawet atau dimasukkan dalam peti sejuk.

Ebook 5 - Kek Keju yang mudah di pelbagaikan serta sangat eksklusif sedangkan kos yang digunakan sangat kecil. Keuntungan maksima untuk dijadikan produk jualan.

                                         1 PERCUMA 4! Berminat? Sila klik disini.  

Ingin Mengikuti Kursus Diploma Seni Kulinari?

Posted by Norasikin Basri on Saturday, March 21, 2015 In : Tips dan Aneka Resepi 


Sedar tak sedar, dalam masa lebih kurang setahun setengah, pelajar-pelajar saya akan menjadi graduan pertama kolej ini dalam bidang kulinari. Saya sentiasa berharap untuk memberikan lebih banyak ilmu kepada mereka. Apakan daya, bukan semua berminat untuk memperolehi ilmu yang saya ada. Kebanyakkannya hanya belajar sekadar untuk mencukupkan kredit. Dan terpaksalah saya mengajar hanya sekadar melengkapkan silibus. Dan kini mereka akan menjalani latihan praktikal di industri yang mereka pilih se...

Continue reading...
 

Kek Bantal Majlis Perkahwinan

Posted by Norasikin Basri on Thursday, March 5, 2015 In : Tips dan Aneka Resepi 


Dah lama saya teringin nak buat ke bantal tapi belum berpeluang. Setiap tempahan kek yang saya terima jarang menggunakan sepenuhnya fondant seperti ini. Mereka lebih gemar buttercream yang lebih sedap dimakan. Fondant cuma untuk menjadikan ia cantik dan menarik je. Walaupun fondant boleh diperisakan, namun tetap la sebahagian besarnya akan dibuang. Bagaimanapun, fondant lebih mudah untuk dihias. Seperti bermain tanah liat, kek boleh dipegang, dibentuk, dipicit seperti yang kita inginkan. Jadi...

Continue reading...
 

Resepi Aiskrim Vanilla Halus Berkrim

Posted by Norasikin Basri on Tuesday, March 3, 2015 In : Resepi Masakan Barat 


Dalam cuaca panas begini, mulalah kepala otak asyik teringatkan aiskrim. Dari dulu hingga sekarang, resepi aiskrim selalu menjadi isu yang selalu ditanya kepada saya. Mereka inginkan resepi aiskrim yang halus, dan gebu macam yang dijual di restoran makanan segera. Buat aiskrim sendiri banyak kelebihannya. Bukan sahaja boleh berjimat. Kita boleh menentukan aiskrim seperti mana yang kita inginkan. Inginkan aiskrim yang kurang lemak, kurang manis atau dengan perisa yang tak dapat saya jangkakan....

Continue reading...
 

Grilled Spare Ribs Chinese Style

Posted by Norasikin Basri on Sunday, March 1, 2015 In : Tips dan Aneka Resepi 


Rasa macam syok pulak makan bahagian rusuk grill. Kalau dulu saya buat style barbeku masakan barat. Sekarang saya nak cuba pulak menggunakan resepi cina. Dah lama saya menggunakan resepi ini untuk masakan cina seperti nasi ayam, itik, daging tapi belum pernah dengan Lamb Spare Ribs. Rupa-rupanya resepi gril cara cina ni memang sangat berguna. Setakat ni, segala yang saya panggang atau goreng termasuk sayur-sayuran, menghasilkan hidangan yang sangat enak sekali. Jadi saya rasa, semua surirumah...

Continue reading...
 

Resepi Kari Kepala Ikan Nasi Kandar

Posted by Norasikin Basri on Wednesday, February 25, 2015 In : Tips dan Aneka Resepi 


Banyak restoran nasi kandar di Malaysia yang popular kerana Kari Kepala Ikannya. Ada juga yang popular kerana rojak mamaknya atau ayam gorengnya namun tak begitu meletup seperti nama kari kepala ikan. Penduduk Malaysia memang sudah biasa sangat dengan kari. Ramai sangat yang tahu masak kari namun, kari kepala ikan nasi kandar terlalu banyak keistimewaannya bagi penggemar tegar nasi kandar.  Mudah sahaja mereka mengenali masakan dari restoran kegemarannya.


Continue reading...
 
 

RESEPI PERCUMA SETIAP HARI 

Masukkan email anda:

 

PENAJA RESEPI MASAKAN BARAT

 

CARI RESEPI KOMERSIAL DISINI 

 

RAKAN BLOG MASAKAN KOMERSIAL


IKUTI SAYA DI SINI 

 

PERBINCANGAN RESEPI TERKINI 

 

RESEPI-RESEPI UNTUK BERNIAGA 

 

PENULIS BLOG RESEPI DAN EBOOK 

Ilmu untuk dikongsi


Norasikin Basri Saya bekerja sebagai seorang tenaga pengajar yang khusus dalam bidang masakan. Saya membuat blog ini agar saya dapat berkongsikan segala ilmu yang saya ada terutamanya dalam bidang masakan dan tidak terhad kepada masakan barat. Saya tidak suka orang menghubungi saya hanya untuk meminta resepi itu dan ini. Pada saya bidang masakan ini luas. Tak semestinya tahu resepi sahaja seseorang itu akan pandai memasak. Tak semestinya tahu memasak sahaja, masakannya akan sedap. Saya memasak dengan sepenuh perasaan dan kasih sayang. Itulah yang saya amalkan selama ini. Anda akan memahami maksud saya sekiranya anda terus mengikuti blog ini.
Blogged.my
 
Related Posts with Thumbnails
 
Make a Free Website with Yola.